OGY – Folytatódik a vita az új Ptk.-ról

Budapest, 2012. október 3., szerda (MTI) – Az új Polgári törvénykönyvről (Ptk.) folytatják a vitát a képviselők ma a parlamentben.

A reggel 9 órakor kezdődő ülésnapon az új Ptk. általános vitáját folytatják a képviselők. A parlament múlt hét szerdán kezdte meg a törvény vitáját az előterjesztői expozéval és a vezérszónoki felszólalásokkal.

Ezúttal az első, a második, a negyedik és a hetedik könyvekről mondhatják el a véleményüket a képviselők. Az általános vitában – ezen az ülésnapon – a felszólaló képviselő választása szerint a négy könyv bármelyikéről vagy akár mindegyikéről is beszélhet egy felszólalásban. Erre figyelemmel egy normál képviselői felszólalás időtartama 20 perc lehet.

A kabinet július 11-én nyújtotta be indítványát, amelyet nem a kormány, hanem a Vékás Lajos akadémikus vezette polgári jogi kodifikációs főbizottság dolgozott ki. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium korábban a változtatásokra példaként említette, hogy a családjogi törvény rendelkezései integrálódnak a Ptk.-ba, továbbá kibővülnek a jogi személyekre vonatkozó általános rendelkezések, és a gazdasági társaságokra vonatkozó szabályozást is beépítik a javaslatba. Emellett az előterjesztés pontosítja például a rokontartás, az örökbefogadás és a gyámság szabályait.

A múlt héten Répássy Róbert előterjesztői expozéjában azt mondta, hogy az új Ptk. az első, demokratikus körülmények között megalkotott magánjogi kódex lesz Magyarországon, amely 2014. január 1-jén hatályba is lép.

A szerdai ülésnapon megkezdik az egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját is. A vita ezen szakaszában az előterjesztői expozé, illetve a vezérszónoki felszólalások hangzanak el, a többi képviselői felszólalásra később kerül majd sor. Fideszes és KDNP-s képviselők javaslatukban azt kezdeményezik, hogy cégek, sajtótermékek, közintézmények ne viselhessék olyan személyek, kifejezések vagy szervezetek nevét, amelyek közvetlenül összefüggésbe hozhatók XX. századi önkényuralmi politikai rendszerekkel.

– MTI – 

Címkék: ,