OGY – Fideszes képviselők nem támogatják, hogy jövedékiadó-mentes legyen a gyümölcsbor

Budapest, 2012. október 17., szerda (MTI) – Újrakezdődhet a borhamisítás, ha jövedékiadó-mentesek lennének a gyümölcsborok – véli a fideszes Font Sándor és Horváth István, akik szerdán módosító indítványt terjesztettek a parlament elé annak érdekében, hogy a gyümölcsborok után a jövőben is meg kelljen fizetni a hektoliterenkénti 9.870 forintos jövedéki adót.

A jövedéki adóról szóló törvény szerint jelenleg a szőlőborok után nem kell jövedéki adót fizetni, minden egyéb borra az adó mértéke hektoliterenként 9.870 forint.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonban az adótörvények módosításában arra tett javaslatot, hogy 2013. január 1-jétől a gyümölcsborokat se sújtsa jövedéki adó.

Ezt viszont nem támogatja a fideszes Font Sándor, aki a parlament mezőgazdasági bizottságának elnöke és frakciótársa, Horváth István, aki pedig a testületben helyettesítő alelnök.

A kormánypárti politikusok indoklásukban azt írták: ha a gyümölcsboroknak – amelyek fogyasztására nem volt számottevő igény – a jövedéki adóját eltörlik, akkor az ezek alapanyagaként használt segédanyagok a szőlőből készült bor termelésénél jelennek meg tiltott alapanyagként. Ez hatalmas kárt okozna a szőlőborágazatnak, és “ezzel újra teret nyithatunk a borhamisítási folyamatnak, amelynek következményei beláthatatlanok” – írták.

– MTI –