Helyi közélet

2015.07.15. 18:25

Ponthatárok: egy jó hét és minden kiderül…

Miskolc - Az idei felsőfokú felvételi ponthatárokat július 23-án este hirdetik ki. Lapunk is közli a legfontosabbakat.

Miskolc - Az idei felsőfokú felvételi ponthatárokat július 23-án este hirdetik ki. Lapunk is közli a legfontosabbakat.

A ponthatárokat várhatóan július 23-án este hirdetik ki, azok ezzel egy időben elsőként a www.felvi.hu honlapon lesznek elérhetők.

Azok a felvételizők, akik jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, arra számíthatnak, hogy még aznap este SMS-értesítést is kapnak az eredményekről. A besorolási döntés – amely tartalmazza, hogy mely képzésen kezdheti meg a tanulmányait a felvételiző szeptemberben – legkésőbb augusztus 5-től az e-felvételi Hivatalos iratok menüpontjában lesz elérhető, erről minden jelentkező e-mailben is értesítést kap.

A bűvös minimumhatár

Az idei egyetemi, főiskolai felvételin 280-nál húzták meg a minimumponthatárt, ami azt jelenti, hogy még fizetős képzésre sem kerülhet be senki, ha ennél kevesebb pontja van. Ennél magasabb ponthatárt azonban megállapíthatnak az egyetemek.

Vannak azért kivételek

A 280-as határról a felvételi tájékoztatóban az áll: 280-nál magasabb ponthatár azokon az alap- és osztatlan szakokon alakulhat ki, amelyekre a kapacitásnál (ez a szám jelzi, hogy hányan kezdhetik el tanulmányaikat szeptemberben az adott képzésen) többen jelentkeztek, ezért a felvételizőket rangsorolni kell. Ahol a jelentkezők száma a kapacitásszámot nem éri el – például a 200 férőhelyes képzést csak 100-an jelölték meg –, ott a ponthatár 280, és minden érvényes felvételi pontszámmal rendelkező jelentkező felvehető.

Ugyanakkor mégis vannak kivételek. A felvételi tájékoztató szerint ugyanis „a jelentkezők számát, illetve teljesítményét megismerve a felsőoktatási intézmények dönthetnek úgy, hogy a minőség védelme érdekében a jogszabályi előírásnál magasabban határozzák meg a hozzájuk jelentkező hallgatók számára a minimális ponthatárt. Ebben az esetben az is előfordulhat, hogy egy adott szakon, szakképzésben az intézmény nem használja ki a teljes kapacitását”.

Ez azt jelenti, hogy ha az adott egyetem vagy főiskola úgy dönt, hogy valamelyik képzésére akkor sem vesz fel 280-as pontszámot szerző diákokat, ha nincs elég jelentkező, magasabban húzhatja meg a ponthatárt.

A mesterképzés rejtelmei

Az idei felvételin összesen 105 616 diák jelentkezett egyetemre, főiskolára, közülük a legtöbben – 68 597-en – első helyen alapképzést jelöltek meg, osztatlan mesterképzést 10 391-en, felsőoktatási szakképzést pedig 5388-an választottak.

A diplomával rendelkező felvételizők közül valamivel több mint 21 ezren mesterképzésre jelentkeztek első helyen. Ösztöndíjas képzésekre 91 595-en szeretnének bekerülni, míg az önköltséges képzési formát 14 021-en jelölték meg elsőként.

A mesterképzéseken továbbra is keretszámokat határoznak meg: a minimális és maximális kapacitást, vagyis azt, hogy hány diákot vehetnek fel, a felvi.hu-n, az Egyetemek, főiskolák menüpont alatt, az adott szaknál találhatjátok meg. Külön keretszám vonatkozik az állami ösztöndíjas, illetve az önköltséges képzésre.

A ponthatár annak a jelentkezőnek a pontszáma lesz, aki utolsóként fér be a kapacitásba. Ugyanakkor az, aki nem ér el 100-ból legalább 50 pontot, nem kerülhet be mesterképzésre.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában