OGY – Felülvizsgálhatják a haszonbérbe adott földek bérleti díját

Budapest – Az Országgyűlés keddi döntésével lehetővé tette a haszonbérbe adott termőföldek bérleti díjának időszakonkénti felülvizsgálatát.

A parlament Győrffy Balázs fideszes képviselőnek, az agrárkamara elnökének javaslatára fogadta el a földforgalmi törvény módosítását 128 igen szavazattal, 43 nem ellenében, 24 tartózkodás mellett.

Az előterjesztésnek volt kétharmados többséget igénylő – a sarkalatosságra vonatkozó – passzusa is, ez viszont nem kapta meg a kellő szavazatot, mert csak a kormánypártok támogatták.

A kormánypárti politikus eredeti előterjesztése szerint a bérbeadó a szerződés megkötését követő két év után igazíthatta volna a piaci árakhoz a haszonbérleti díjat, azonban a törvényalkotási bizottság módosító javaslata alapján a Ház úgy döntött: a bérleti díjat a bérbeadó személyében bekövetkezett tulajdonosváltást követő 90 napban – ezt követően pedig három évenként – emelheti meg az új bérbeadó.

Győrffy Balázs indítványa alapján az új bérbeadó külön díj ellenében szakértői becslést kérhetett volna az agrárkamarától a piaci haszonbérleti díj összegéről, az erre vonatkozó rendelkezéseket azonban törölték a törvényalkotási bizottság indítványára.

A törvénymódosítás alapján ha a haszonbérlő nem ért egyet a bérbeadó kezdeményezésével, akkor az annak kézhezvételétől számított 30 napos jogvesztő határidőn belül bíróságtól kérheti a piaci haszonbérleti díj meghatározását. Ellenkező esetben a bérleti díjat a kezdeményezésben megjelölt mértékben módosítottnak kell tekinteni.

Győrffy Balázs a parlamenti vitában előterjesztését azzal indokolta: egyenlő feltételeket kell teremteni a gazdáknak, sokan ugyanis jelenleg a piaci ár negyedét, ötödét fizetik bérleti díjként, a piaci áron földet vásárlókat pedig megilleti, hogy a területért piaci bérleti díjat számoljanak fel.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s