OGY – Az Astra-ügyfelek okozta kgfb-károk rendezése érdekében módosítottak törvényt

Budapest, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) – Törvényt módosított az Országgyűlés, hogy a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) által kezelt kártalanítási számla előlegezhesse meg azoknak a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) károknak a kifizetését, amelyeket a felszámolás alá került román Astra Biztosító magyar fióktelepének ügyfelei okoztak.

A fideszes Bánki Erik, Cseresnyés Péter és Galambos Dénes pénteken beterjesztett törvényjavaslatát – házszabálytól eltérve – már kedden elfogadta a parlament 163 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett.

A törvénymódosítás alapján az így kifizetett összeget a Mabisz a felszámolási eljárásban az Astra fióktelepétől, az anyavállalattól, illetve a román garanciaalaptól követelheti.
Egy módosító javaslat elfogadásával egyúttal rögzítették: ha a biztosítónál megindul a kárrendezés, megszűnik a kártalanítási számla megtérítési kötelezettsége, a továbbiakban a kárrendezést a biztosító kárrendezője folytatja le.

A jogszabály rendezi a csődbe ment biztosító kgfb-s ügyfeleinek új szerződéskötését is.

A fióktelep ügyfeleinek jelenleg lehetőségük van biztosítási szerződésük közös megegyezéssel történő megszüntetésére a biztosító fióktelepétől levélben kapott megállapodás aláírásával és visszaküldésével. Ez a megoldás azonban nem rendezi az összes szerződés megszűnését, így a törvény lehetőséget ad “átkötésre”. Ennek alapján – ha korábban nem szűnt meg – az új megkötésével a régi szerződés megszűnik, tehát a fedezet folyamatos marad. Erről a tényről az új biztosító 15 napon belül értesíti a kötvénynyilvántartó szervet, amely szintén 15 napon belül tájékoztatja a régi biztosítót – írták az előterjesztés indoklásában.

A biztosítási tárgyú törvények legtöbb része a kihirdetést követő napon lép hatályba.

A román pénzügyi felügyelet augusztus utolsó napján vonta vissza az Astra S.A. működési engedélyét, egyúttal kezdeményezte a biztosító felszámolását. Amíg a román bíróság nem rendeli el a felszámolást, a károk kifizetésére addig is köteles lenne a biztosító – és a fióktelepe – mind az európai uniós, mind pedig a magyar szabályok szerint. A román felügyelet ugyanakkor a fióktelepnek is megtiltotta – a magyar álláspont szerint jogellenesen – a kárkifizetést.

Amikor a román bíróság – vélhetően több hónap múlva – elrendeli a felszámolást, a magyar károsultaknak is a román garanciaalap fizet, amelyben van elegendő pénz erre.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s