OGY – A rászorultak dekódert kaphatnak a kulturális bizottság által támogatott módosítás értelmében

Budapest, 2012. október 8., hétfő (MTI) – A digitális átállással és az elektronikus hírközléssel összefüggő törvénymódosítások a többi közt azt biztosítják, hogy egyetlen háztartás sem maradjon televízió nélkül, az átállást követően sem – mondta Menczer Erzsébet (Fidesz) előterjesztő az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának hétfői ülésén.

A testület kormánypárti, valamint a Jobbik által biztosított többséggel támogatta a Rogán Antal és Cser-Palkovics András fideszes képviselők által is jegyzett előterjesztést.

A módosítás tiltani fogja a hírközlési szolgáltatóknak, hogy díjat számítsanak fel a sárga csekkes befizetések után.

Menczer Erzsébet közölte azt is, hogy 573 ezer háztartásban még mindig kizárólag analóg sugárzású televíziót néznek, közöttük pedig sokan élnek nehéz helyzetbe, így nem tudnának új tévékészüléket vásárolni. Az állam az érintettek számára ezért ingyenesen biztosít majd úgynevezett set-top boxokat(dekódereket), vagyis olyan készülékeket, amelyek a digitális vételt teszik lehetővé. Az érintettek körének felmérésében a statisztikai hivatal, valamint a járási hivatalok is a hatóság segítségére lesznek.

Cser-Palkovics András módosítás fogyasztóvédelmi szempontjait hangsúlyozta. Közölte: az előterjesztés erősíti az előfizetők jogait az által, hogy pontosítja az egyoldalú szerződésmódosítás szabályait is és megakadályozza, hogy a szolgáltatók a kétoldalú szerződésmódosítás költségeit a fogyasztókra terheljék.

Karácsony Gergely (LMP) a jogállam kijátszásának tartotta a javaslat azon elemét, amely szerint az állami mobilszolgáltatóval kapcsolatos bírósági döntés felülvizsgálatának lehetősége a Kúriához kerülne. Mint mondta, egyetlen olyan kérdéskör létezik, amelyben kizárólag egyfokú bírósági felülvizsgálatra van mód, ezek a választással kapcsolatosak, vagyis nem közigazgatási ügyek, mint a mobilfrekvencia-pályáztatás.

Cser-Palkovics András erre úgy reagált: a változtatásra azért van szükség, mert a frekvenciarészek kiemelt társadalmi és pénzügyi érdeket képviselnek, értékük több tízmilliárd forintos, így az ügyek speciális szakértelmet és eljárásrendet igényelnek.

Novák Előd (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy pártja a digitális átállást, valamint az állami mobilszolgáltató létrejöttét is helyesli, így támogatja az előterjesztést.

– MTI –