OGY – A magyar-lengyel szolidaritás éve az idei

Budapest – A magyar-lengyel szolidaritás évének nyilvánította 2016-ot az Országgyűlés hétfői határozatában.

A Kövér László házelnök, Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló és az öt frakcióvezető – Kósa Lajos (Fidesz), Tóbiás József (MSZP), Vona Gábor (Jobbik), Harrach Péter (KDNP) és Schiffer András (LMP) – által jegyzett határozati javaslatot egyhangúlag, 168 igen szavazattal fogadta el a parlament. A döntést a képviselők felállva tapsolták meg.

Az előterjesztés szerint az 1956. júniusi poznani kommunistaellenes felkelés és az 1956. október-novemberi magyar forradalom hatvanadik évfordulójának emléket állítva – a magyar Országgyűlés és a lengyel szejm és szenátus egyetértésében – nyilvánították a magyar-lengyel szolidaritás évének az ideit.

“A magyarok és lengyelek hősies megmozdulása a szabadság iránti örökös vágyunk és az Európa II. világháborút követő erőszakos felosztásával az egész régió rabigában tartása elleni tiltakozásunk tanúbizonysága volt. A nemzeteink által 1956-ban tanúsított kölcsönös szolidaritás és segítség egy olyan különleges értéket képez, amelyre kötelességünk közösen emlékezni” – olvasható a határozatban.

A lengyel szejm – ugyanezzel a tartalommal – pénteken fogadta el határozatát arról, hogy 2016-ot a lengyel-magyar szolidaritás évének nyilvánítja.

– MTI –