Friss hírek

2009.11.07. 16:44

Meg kellene adóztatni a pénzügyi tranzakciókat - Brit kormányfõ

<p>A brit kormányfõ Gordon Brown a G20-ak pénzügyminisztereinek skóciai találkozóján szombaton azt javasolta: adóztassák meg a pénzügyi tranzakciókat, hogy ezzel nagyobb társadalmi felelõsségvállalásra ösztönözzék a bankokat. A brit kormányfõ egyúttal hozzátette: egyedüliként nem fogják bevezetni az adót, csakis a világ nagy pénzügyi központjaival közösen.</p>

A G20-ak, a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítõ szervezet pénzügyminisztereinek skóciai találkozóján Brown azt mondta, hogy a "globális pénzügyi tranzakciók megadóztatása" módot adna arra, hogy tisztán látassa a pénzügyi intézetekkel a globális társadalmi felelõsségüket.

A Tobin-adónak nevezett rendszert azonban Nagy-Britannia nem vezetné be egyedüliként. Kizárólag a világ vezetõ pénzügyi központjaival - az európai, amerikai, ázsiai, közel-keleti, és svájci piacokkal együtt. A Tobin-adó új variációja körüli vita a globális gazdasági válság kezdete óta éledt újjá, amikor többek közt Németország és Franciaország is a rendszer bevezetésére szólított fel. Az adó ötlete eredetileg 1971-ben bukkant fel, kitalálója a Nobel-díjas közgazdász, James Tobin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!