OGY – A belügyi tárca a közfoglalkoztatás hatékonysága mellett

Budapest, 2012. október 15., hétfő (MTI) – A belügyi tárca minden olyan felvetést komolyan vesz, amely a közfoglalkoztatást hatékonyabbá teheti – mondta Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatási helyettes államtitkára hétfőn Budapesten, a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén.

A testület az ülésen az alapvető jogok biztosának közfoglalkoztatást érintő előzetes vizsgálatával foglalkozott.
Szabó Máté előzetes jelentése alapján 2012 első felében sok állampolgár panaszolta kiszolgáltatott helyzetét és fogalmazott meg kifogásokat az önkormányzatok által szervezett közfoglalkoztatással kapcsolatban. Többen sérelmezték, hogy közvetve azért veszítették el a jogosultságukat a szociális támogatásra, mert kimaradtak vagy kikerültek a közfoglalkoztatási rendszerből, és így – egyéb munkalehetőség hiányában – nem tudták igazolni az évi 30 napos kereső tevékenység meglétét.

A biztos munkacsoportjának tagjai négy megyében négy település (Jászkarajenő, Bátonyterenye, Gyöngyös és Mány) önkormányzatában és az illetékes munkaügyi kirendeltségeken is megbeszéléseket folytattak, interjúkat készítettek a közfoglalkoztatottakkal.

A munkacsoport több jogalkalmazási, szabályozási visszásságot is megállapított. Közöttük azt, hogy sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot a közfoglalkoztatotti bérkifizetések ütemezésének bizonytalansága, továbbá a bérkifizetés időpontjáról szóló előzetes tájékoztatás esetleges, nincs pontos eljárási rend.

Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke azt vetette fel, hogy a közfoglalkoztatottak számára gondot jelent a heti kifizetések gyakorlata. Az is problémás véleménye szerint, hogy a közszférában gyakran az elbocsátott alkalmazottak munkáját közfoglalkoztatottakkal végeztetik el, természetesen jóval kevesebb bérért.

Kiss Péter (MSZP) arról szólt, hogy a közfoglalkozottaknak adott fizetések igen alacsonyak, a családok jövedelmét a kifizetett összeg nem emeli meg kellően, emellett alacsony hatásfokúak a közmunkaprogramok.

Kara Ákos (Fidesz) elmondta: a kormány a közmunkaprogramot folytatni fogja, mert az állás nélküli emberek kiszolgáltatottságát ezzel is mérsékelni szeretné a kormány.

Hoffmann Imre helyettes államtitkár az MTI-nek elmondta: 2011 első felében 74.058 személy fejezte be a közfoglalkoztatást, közülük 3.502 tudott elhelyezkedni, míg idén az első félévben 62.872-e kerültek ki a közfoglalkoztatásból, közülük 7.887 jutott munkához. Ez is mutatja, nő a közfoglalkoztatás hatékonysága – tette hozzá.

– MTI –Sporthírek