OGY – A 2011-es zárszámadás általános vitája folytatódik az Országgyűlésben

Budapest, 2012. október 9., kedd (MTI) – A 2011-es zárszámadás múlt hétről elnapolt általános vitáját folytatják a képviselők ma az Országgyűlésben, majd a belügyminiszter két javaslatának tárgyalásába kezd a Ház.

Az Állami Számvevőszék elnöke az előző héten örömtelinek nevezte, hogy 2011-ben csökkent az adósságráta. Domokos László a tavalyi zárszámadás általános vitájának elején azonban azt is hangsúlyozta, az államadósság szintje a következő évek költségvetési mozgásterét is szűkre szabja. A központi költségvetés bruttó adósságállománya 20 955 milliárd forint volt 2011 végén, ami a GDP 74,6 százalékának felelt meg, az adósságráta tehát 0,3 százalékponttal csökkent az előző évihez képest.
A vita eddigi szakaszában a frakciók vezérszónokai szólalhattak fel. A Fidesz és a KDNP szerint a zárszámadás valós és megbízható képet mutat, az ellenzéki pártok ugyanakkor úgy látják, abból fenntarthatatlan makrogazdasági pálya és hiteltelen adatok rajzolódnak ki.

Pintér Sándor belügyminiszter két javaslatának egyikében a schengeni információs rendszer második generációja keretében történő információcserével, valamint a Magyary egyszerűsítési programmal összefüggő módosításokat terjesztett az Országgyűlés elé, míg a másikban a létfontosságú rendszerek és létesítmények azonosításáról, kijelöléséről és védelméről alkotna új törvényt.

– MTI –