OEP: Tíz napjuk van a háziorvosoknak dönteni arról, hogy ellenőrzik a betegeket

Bár szankciót nem fogalmazott meg, április 10-ig adott határidőt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a háziorvosoknak, hogy eldöntsék: hogyan fogják ellenőrizni, hogy a hozzájuk érkező betegnek van-e biztosítása. A jogosultak körét tartalmazó adatbázist megkaphatják papíron, floppyn vagy pedig on-line módon – tájékoztatta a Független Hírügynökséget közleményében az OEP.

A háziorvosoknak április 1-től kell ellenőrizniük, hogy a hozzájuk forduló beteg jogosult-e az egészségügyi szolgáltatásra. Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara Háziorvosi Szekciójának vezetője a Független Hírügynökségnek korábban azt mondta, hogy a szükséges rendszer hiánya miatt ezt nem tudják megtenni.

Az OEP közleménye leszögezi, hogy a Magyar Közlönyben már közzétették az ellenőrzésről szóló kormányrendeletet és a hivatal honlapjára kitették a szükséges információkat is. Hétfőn pedig egy tájékoztató levelet is kiküldtek az alapellátásban dolgozó orvosoknak a teendőkről.

A jogszabály egyébként egyelőre nem fogalmaz meg szankciót a háziorvosoknak, ha nem ellenőrzik a betegek jogviszonyát. A szakellátást és a fekvőbetegeket ellátó intézmények esetében viszont lesz szankció ha elmulasztják az ellenőrzést, szeptember 1-től.

Még idén mindenesetre minden beteget ellátnak függetlenül attól, hogy van-e biztosítása.