OEP: Ne az egyén fizessen a munkáltató mulasztása miatt

Márciustól értesítést kapnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól (OEP) mindazok, akiknek a nyilvántartás szerint 30 napnál régebben megszűnt a társadalombiztosítási jogviszonya. Az OEP-en kívül április 1-től az egészségügyi szolgáltatók is jelezni fogják, ha a betegnek nincs jogosultsága. 9 hónapig, azaz 2008. január 1-ig mindenki tisztázhatja helyzetét a területi egészségbiztosítási pénztáraknál. A türelmi idő alatt összegyűjtött tapasztalatok alapján derül ki, milyen jogszabálymódosításokra van szükség, a többi között azért is, hogy elkerüljék: ne az egyén fizessen a tb jogosultság bejelentésének elmulasztása miatt a munkáltató helyett – mondta Major Zoltán, az OEP főigazgatója csütörtöki tájékoztatóján.

Az OEP becslése szerint körülbelül 1 millió tb-potyautas lehet és egészségügyi ellátásuk a pénztár számításai szerint tavaly csaknem 49 milliárd forintba került. A potyautasok fele azokból áll, akik rendelkeznek jövedelemmel, de nem fizetnek járulékot, illetve a foglalkoztató nem jelentette be őket. A másik félmilliót azok teszik, akik jogosultak lennének – például kiskorú, nappali tagozatos egyetemi hallgató – az egészségügyi ellátásra, mégsincsenek nyilvántartva. Az egészségbiztosító célja, hogy ez az 1 millió ember bekerüljön a rendszerbe, és ezzel átláthatóbbá váljon a társadalombiztosítás – mondta a főigazgató.

Ápriluis 1-től a háziorvosok, a rendelők és a kórházak is kötelesek a jogviszony ellenőrzésére. Ehhez csupán annyit kell tenniük, hogy begépelik a számítógépbe a beteg TAJ számát és az OEP adatbázisa rögtön “megmondja” az illető jogosult-e, vagy sem az ellátásra. Mindez nem kíván plusz adminisztrációs terhet a szolgáltatóktól, hiszen a beteget egyébként is regisztrálnák – mondta Király Gyula, az OEP főigazgató-helyettese. Az OEP informatikai rendszere felkészült: 1 tized másodperc alatt választ ad a szolgáltatónal, és napi 1 millió lekérdezésre alkalmas – tette hozzá.

Az OEP Nógrád megyében próbálta ki a most életbe lépő rendszert. Több mint 20 ezer rendezetlen jogviszonyú embernek küldték ki az értesítést, amelyre 11 ezer 600 visszajelzés érkezett. 15 százalék elismerte: nincs jogviszonya, 23 százalékról kiderült, hogy a foglalkoztató nem jelentette be jogosultságát. Leggyakrabban az iskolák, pontosabban az egyetemek felejtették el nagykorú hallgatóikat bejelenteni.

Egyelőre még nem tudni, hogy 2008-tól milyen büntetésre számíthatnak a tb-potyautasok, illetve azok a munkáltatók, amelyek nem jelentik be a munkavállalóikat. Ezt a 9 hónap átmeneti időszak tapasztalatai alapján határozzák majd meg. Az OEP azt a jogszabálymódosítást azonban már az idén ősszel kezdeményezni fogja: ha az egyén hiteles okirattal bizonyítani tudja, hogy van munkahelye, ne csak a foglalkoztatója jelenthesse be, hanem saját maga is – hangzott el a tájékoztatón.Sporthírek