Odalett a korábban megmentett ház is Múcsonyban

Akt.:
Órákon keresztül takarították a vihar nyomait a portákon Múcsonyban
Órákon keresztül takarították a vihar nyomait a portákon Múcsonyban - © Fotó: Bujdos Tibor
Múcsony – A két összedőlt házon túl közvetlen életveszélybe egyik sem került. Viszont azokat is folyamatosan figyelik.

Minden, a csütörtöki vihar által érintett, majd egy tucatnyi vályogházat még aznap végigvizsgálta az önkormányzat által a helyszínre hívott statikus, Kalydy Zoltán. Tegnapi érdeklődésünkre elmondta: a két ház egyikéből, amelyet műhelyként használt a tulajdonosa, még kimenekíthették az értékeket a katasztrófavédők közreműködésével, a másikra, amely a május végi vihar következtében vált lakhatatlanná, azonnal felkerült a lakat. A többi vályogépületet nem találta életveszélyesnek (ez nem vonatkozik minden melléképületre). Reményt lát a házak pár héten belüli kiszáradására. Ugyanakkor felhívta a lakók figyelmét, hogy eközben folyamatosan figyelni kell, nem keletkeznek-e repedések. Ha nem, akkor is két-három hét múlva indokoltnak tartja az ismételt statikai vizsgálatot.

sarlavina-pusztitott-mucsonyban01-st

Mint megírtuk, az egyik összedőlt házban lakó négygyermekes család már korábban átköltözött egy önkormányzati kétszobás bérlakásba. Csütörtökön már csak a portát az újabb trauma ellenére hűségesen őrző kutyájukat hozhatták el. Minden egyebük, ami nem fért el a kis lakásban, odalett. Többek között az új automata mosógépük is (naponta lejárt az édesanya mosni), a fagyasztójuk (az élelmiszerekkel), minden téli ruhaneműjük, az addig megmentett bútorok…

Épen maradt fekvőhely híján a nagymamánál töltötte az elmúlt éjszakát a korábbi cikkeinkben említett Tóth Tamás és családja is. Minthogy félméteres magasságban állt a lakásban a sár, nemigen hiszi, hogy maradt megmenthető bútoruk, hacsak az ágykeretek nem. A családban van villanyszerelő, pénteken első dolga volt az előző nap vízben álló konnektorokat kicserélni. (A károsultak sorsát nyomon követjük.)

ÉM-SzK

sarlavina-pusztitott-mucsonyban32-st


A második, csütörtöki zuhét már nem állta a múcsonyi ház: összedőlt

Múcsony – A statikus, aki a csütörtöki vihar után egyenként végigjárta az érintett ingatlanokat, sem látott még ilyet.

Özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina pusztított Múcsonyban

Múcsony – „Úszik Múcsony!” – kaptuk a hírt olvasónktól. Valóságos égszakadást-földindulást éltek át csütörtök délben a múcsonyiak: a hatalmas felhőszakadást követően sáros víz hömpölygött végig a település utcáin. Az aszfaltos utat néhány helyen a víz felszedte, egy ház fala pedig kidőlt – tájékoztatták a Borsod Online-t a helybéliek.


Videó: Fábián Lajos.


Videók: Kovács József.


Videó: Csontos Mária.


Videó: Ifj. Fűfa Károly.


Videó: Bostele Arnii.


Videó: Koncsol Csaba.


Videó: Kálmánné Bernadett.


Videó: Soós Gábor.


Fotókon az özönvízszerű felhőszakadás és sárlavina Múcsonyban

mucsony1

mucsony2

mucsony3

(A képekre kattintva nyílik a galéria!)

Fotók forrása: Facebook – Molnár Ervin, Rencsisovszki Tamás, Toth Csabáné, Egész Viktória, Prókai Réka.


Videó: Jégesővel tarkított felhőszakadás Miskolcon

Miskolc – Felhőszakadás miatt riasztott csütörtökön a meteorológiai szolgálat Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Annak rendje és módja szerint a beígért felhőszakadás koradélután meg is érkezett Miskolcra. Néhány perc leforgása alatt hatalmas mennyiségű csapadék – helyenként jégeső – ömlött a városra, gyakorlatilag lépni nem lehetett az özönvíztől.

Vihar – Több tucat riasztást kapott a katasztrófavédelem országszerte

Budapest/Miskolc – Több tucat riasztást kaptak a tűzoltók az országon csütörtök délelőtt átvonuló vihar nyomán – tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-t.

Néhány megyében és a fővárosban másodfokúra emelték a felhőszakadás miatti veszélyjelzést

Budapest/Debrecen/Miskolc/Nyíregyháza – Néhány megyében és a fővárosban másodfokúra emelte a felhőszakadás miatti figyelmeztetést a meteorológiai szolgálat. Több járásban már a narancssárga riasztást is kiadták, ezeken a területeken a következő órákban arra kell számítani, hogy rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Villám csapott a házba, kidőlt fák és villanyoszlopok – Viharkárok Borsodban

Miskolc – A keddi viharral és heves esőzéssel összefüggő káresetek miatt tizenkilenc alkalommal riasztották a hivatásos tűzoltókat a megyében. Az egységeknek legtöbbször útra dőlt fákat és lehasadt ágakat kellett eltávolítani.

Videó: „Ez ilyen mély? Hát mindjárt beér az ajtón, he!” – Hatalmas felhő- szakadás és özönvíz Szerencsen

Szerencs – Kedd estére megérkezett az enyhülést hozó vihar Borsodba. Szerencsen akkora mennyiségű eső zúdult le néhány perc alatt, hogy a rengeteg csapadékot csak alig tudták elnyelni a csatornák. Helyenként bokáig állt a víz, és autóval is csak nehézkesen lehetett keresztül hajtani a városon.