Obamát támogatja a Google vezérigazgatója

A Google internetes cég vezérigazgatója, Eric Schmidt a héten nyilvánosan is kiáll Barack Obama demokrata elnökjelölt mellett, és kampányolni is fog az illinois-i szenátorért – közölte hétfőn a Wall Street Journal (WSJ) című amerikai gazdasági lap. Schmidt hangsúlyozta, hogy ez személyes döntés: a Google semleges marad, és nem áll ki egyetlen jelölt mellett sem.

Az 53 éves Schmidt a lapnak nyilatkozva “természetes fejlődésnek” nevezte, hogy nyilvánosan is támogatásáról biztosítja a demokrata elnökjelöltet, miután már eddig is nem hivatalos tanácsadóként segítette Obamát. A Google vezérigazgatója főleg technológiai és energiaügyi kérdésekben látta el tanácsokkal a demokrata aspiránst.

Schmidt kedden, Floridában tartja első napját a kampánykörúton egy gazdasági panel moderátoraként. A WSJ azt nem írta meg, hogy a vezérigazgató mikor jelenti be hivatalosan is, hogy Obamát támogatja a republikánus John McCain szenátorral szemben.

Míg a Google, mint cég semleges marad, dolgozói a kampánytámogatási adatokból kiindulva erősen Obama-pártiak. Augusztus 31-ig az internetes vállalat munkatársai az Obama-kampánynak több mint 487 ezer dollárt (csaknem 100 millió forint) adtak, míg a McCain-kampány alig több mint húszezer dollárt (alig több, mint 4 millió forint) kapott a cég dolgozóitól. Schmidt egyelőre még nem adott pénzt egyetlen kampánynak sem.

A WSJ cikkében felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálatot indított a Google ellen a Yahoo-val kötendő, internetes reklámpiaci együttműködési terv miatt. Schimdt erre reagálva közölte, hogy szerinte az ilyen kérdésekben az igazságügyi minisztérium politikamentes döntést hoz, és egy lehetséges Obama-elnökség nem befolyásolhatná a vizsgálatot.