Obama szerint Merkel már megnyerte a választást

Alig három hónappal a németországi választások előtt akár már ki lehetne hirdetni az eredményt – legalábbis Barack Obama amerikai elnök szerint, aki még Washingtonban lepte meg kijelentésével Angela Merkel kancellárt.

A Spiegel német lap szerint váratlan kijelentést tett az amerikai elnök Angela Merkelnek, amikor a német kancellár Washingtonban járt még június végén. Miközben közös sajtótájékoztatójukra igyekeztek, a kancellárasszony felsóhajtott, hogy mostanában épp készül választási kampányára. Mire Obama rámosolygott Merkelre, és azt mondta: “Ó, azt Ön már megnyerte, nem tudom, miért aggódik”. A meglepett Merkel a Spiegel cikke szerint nevetett a jövendölésen.

A kancellár kihívója már nem volt ilyen rózsás kedvében, amikor szembesítették Obama véleményével. Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter azt mondta: elismeri Obama érdemeit, de az amerikai elnök nem próféta.

A közvéleménykutatások szerint ugyanakkor Merkelnek van kevesebb aggódnivalója: a kereszténydemokrata kancellár előnye ugyanis 15 százalékos a szociáldemokrata Steinmeierrel szemben a szeptember 27-i választások előtt bő tíz héttel. Merkel reményei szerint elég előnyre tehet szert, hogy a német szabad demokratákkal köthessen szövetséget, felbontva a jelenlegi, meglehetősen nehezen kezelhető nagykoalíciót, amely Németországot kormányozta az elmúlt négy évben.