Obama Londonban

Két órás megbeszélést folytatott szombat délelőtt Londonban Barack Obama amerikai demokrata elnökjelölt Gordon Brown brit miniszterelnökkel a Downing streeten. A témák között a közelkeleti rendezés, a globális felmelegedés és a világgazdaság problémái szerepeltek.

A találkozót követően az illinois-i szenátor elmondta, szükség van egy erős brit-amerikai kapcsolatra az égető nemzetközi kérdések megoldásához. A megbeszélés után a két politikus kisétált a királyi lovasgárda kertjébe.

Ezt megelőzően európai turnéjának utolsó állomásán, a brit fővárosban az elnökjelölt együtt reggelizett Tony Blair volt brit minszterelnökkel. Barack Obama kora délután találkozik a brit ellenzék vezetőjével, David Cameronnal is. A szervezők nem terveznek a berlinihez hasonló nagy nyilvános fellépést.

Obama szombat este repül vissza az Egyesült Államokba, hogy folytassa kampányát. A közel-keleti és európai útjának célja az volt, hogy meggyőzze az amerikai szavazókat a még nem hivatalos demokrata elnökjelölt külpolitikusi képességeiről.

A legfrissebb amerikai közvéleménykutási adatok szerint külföldi útja alatt a demokrata elnökjelölt előnye csökkent néhány, a választások szempontjából döntő államban, így szorosabbnak ígérkezik a verseny John McCain és Barack Obama között. (A republikánusok választottja márciusban látogatott el Nagy-Brtianniába.)