Obama: izrael nem kapott zöld jelzést egy Irán elleni csapáshoz

Az amerikai elnök kedden határozottan cáfolta, hogy az Egyesült Államok zöld jelzést adott volna Izraelnek egy iráni nukleáris létesítmények elleni csapásra. Barack Obama, aki Moszkvából adott interjút a CNN hírtelevíziónak, azt mondta: Washington azon van, hogy megoldja az iráni atomprogram kérdését. “Mindezt azonban diplomáciai úton”- fogalmazott Obama.

Az amerikai elnököt azután kérdezték minderről, hogy az Egyesült Államok alelnöke hétfőn egy televízió-interjúban kijelentette: Washington szabad kezet ad Izraelnek Irán nukleáris törekvéseivel kapcsolatos politikájában. Joe Biden úgy fogalmazott: “Izrael mint szuverén állam, maga határozhatja meg érdekeit, és dönthet arról hogy mit tesz Iránnal vagy bármely más állammal.”

Irán, a nyugat szerint, nukleáris programja keretében atombomba kifejlesztésén dolgozik. Teherán ezt tagadja, és azt állítja: csupán békés célokra alkalmazná a technológiát. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a közelmúltban nem zárta ki annak lehetőségét, hogy országa katonai csapást mérjen a perzsa államra annak nukleáris programja miatt. Izraeli hírszerzési források szerint Teherán öt éven belül atombombát építhet.

Korábban egy magas rangú amerikai katonai vezető azt mondta: rendkívül destabilizálná a térséget egy katonai akció. Most viszont a külügyminiszter – legalábbis szóban – zöld utat adott Izraelnek egy eseteleges katonai akcióhoz.Sporthírek