Obama együtt akar működni a konzervatívokkal- személyes felelősségét ismerte el a lassú gazdasági növekedés miatt

Barack Obama kész arra, hogy együtt dolgozzon a képviselőházi többséget szerzett republikánusokkal.

Az Egyesült Államok elnöke ezt a félidős választások másnapján, szerdán mondta. Obama azt is kiemelte, hogy a voksolás kimenetele, szerinte nem azt jelenti, hogy az emberek elutasítják a politikáját. A politikus úgy vélte: a szavazók frusztráltak a lassú gazdasági növekedés miatt, és saját felelősségét is elismerte ebben. “Az én felelősségem, hogy nem értünk el ezen a téren olyan eredményt, mint amilyent kellett volna”- hangsúlyozta az elnök.

Obama szerint az időközi választások eredményéért a gazdasági helyzet a felelős. Szerinte az embereket ez foglalkoztatja a leginkább, és mivel nem láttak, éreztek jelentős fejlődést, ezért voksoltak az ellenzékre. “Jobban kell dolgoznom”- mondta az elnök, majd hozzátette”csak úgy, mindenki másnak Washingtonban.” A politikus a többszöri újságírói kérdésekre sem vélte úgy, hogy 2008-as elnöki programja, ideértve az egészségügyi reformot, túl ambiciózus lett volna.

Az amerikaiak azt az üzenetet küldték Barack Obama elnöknek szavazataikkal, hogy “változtasson irányt” – mondta John Boehner, az amerikai képviselőház republikánus frakciójának vezetője, aki januárban várhatóan átveszi Nancy Pelositól az alsóház házelnöki posztját. “Az amerikaiak új irányt követelnek Washingtonban” – fogalmazott Boehner a republikánusok washingtoni választási gyűlésén, hozzátéve, hogy a szavazók üzenete “félreérthetetlen”.

Hasonlóan nyilatkozott a republikánusok szenátusi vezetője is a gyűlésen. “Reméljük, hogy a kormány és a demokrata vezetők irányt váltanak” – monda Mitch McConnell, aki beszédében utalt arra, hogy a szavazók a szövetségi bürokrácia csökkentését, a magánszektorban pedig új munkahelyek teremtést szeretnék. “A washingtoni demokraták gyakran úgy viselkednek, mintha nem hallanák ezt az üzenetet, ám a szavazók most biztosították, hogy hangos és egyértelmű legyen a mondanivaló” – tette hozzá.
– Független Hírügynökség –