Obama az ûrhajósokat nyugtatta

Az Egyesült Államok elkötelezett az ûrkutatás folytatása iránt – jelentette ki Barack Obama amerikai elnök a Nemzetközi Ûrállomás (ISS) és az Endeavour legénységével folytatott videobeszélgetésében. A kormányzat nemrég jelentette be a NASA költségvetésének megkurtítását és a Hold-program elhalasztását.

Barack Obama a Fehér Házból videokapcsolaton át beszélt az ûrben tartózkodó amerikai, orosz és japán asztronautákkal. Az amerikai elnök kijelentette, hogy büszke rájuk és az ûrben végzett munkájukra. “Rendíthetetlen a NASA iránti elkötelezettségem” – mondta Obama hozzátéve, hogy az Egyesült Államok folytatja a világûr felfedezését. Az amerikai elnök nemrég jelentette be, hogy az amerikai költségvetést érintõ megszorítások érintik az amerikai ûrkutatási hivatalt is, amely kénytelen elhalasztani a Constellation elnevezésû programot. A misszió célja az lett volna, hogy 2020-ra ismét embert küldjenek a Holdra. A Fehér Ház Roosevelt szobájában diákok is beszélhettek az ûrhajósokkal. A gyerekek egyebek mellett arra voltak kiváncsiak, hogy például látható-e az ûrbõl a San Franciscó-i Golden Gate híd.

Az Endeavour a tervek szerint február 21-én tér vissza a Földre. Az ûrsikló szállította a Nemzetközi Ûrállomás legújabb modulját, a Tranquility-t és az ahhoz kapcsolódó ablakos megfigyelõ helyet. Az új eszközöket három ûrsétával a helyükre illesztették, és ezzel 90 százalékos megépítettségû lett az ûrbázis.