Obama: "Amerika nem hagyja magát terrorizálni és nem fog meglapulni"

Kijózanító emlékeztetõnek nevezte kedden az amerikai elnök a New York-i Times Square-en meghiúsult merényletet.

Barack Obama azt mondta, hogy a történtek a fenyegetettségre emlékeztették Amerikát, amely nem hagyja magát terrorizálni és nem fog meglapulni.

Az elnök, aki az üzleti tanács összejövetelén beszélt Washingtonban, közölte: az FBI-nak és a többi bûnüldözõ szervnek minden eszköze megvan, ami ahhoz szükséges, hogy feltárják a támadási kísérlet részleteit, és bizonyítsák, hogy a hétfõn õrizetbe vett pakisztáni amerikai gyanúsítottnak van-e köze a terrorakcióhoz. “A világban és itt, nálunk, vannak olyanok, akik támadást intéznek ártatlan férfiak, nõk és gyerekek ellen, hogy valóra válthassák gyilkos szándékaikat. Semmitõl sem riadnak vissza, hogy öljenek és megpróbálják életformánkat elpusztítani” – közölte Obama.

Az elnök dicsérte “a polgárok éberségét és rendõrök gyors fellépését, akiknek révén életek százait lehetett megmenteni szombaton éjszaka”. Obama azt ígérte, hogy az amerikaiak “össze fognak tartani és magasra fogják emelni fejüket” a kudarcba fulladt támadás után. “Tudjuk, mi volt a céljuk azoknak, akik ezt kieszelték: azt akarják, hogy félelemben éljünk, és még ha meg is bukott a kísérletük, támadásaikat fokozzák. De nem hagyjuk magunkat terrorizálni, nem hunyászkodunk meg, mert minket nem lehet megfélemlíteni” – mondta Obama.
– Független Hírügynökség –