Obama a Dalai láma fogadására készül

Megérkezett az Egyesült Államokba a Dalai láma, akit csütörtökön (febr.18-án) fogad az amerikai elnök. Barack Obama hivatala szerint alaptalanok azok a kínai félelmek, hogy Dalai lámával folytatandó tárgyalásai “aláássák” az amerikai-kínai kapcsolatokat – amelyeket jelenleg egyébként is több komoly nézeteltérés terhel.

A Dalai láma amerikai küldöttje szerint a találkozón arra kérik majd az amerikai elnököt: segítsen Tibet kérdésének rendezésében, méghozzá olyan módon, hogy az a kínaiaknak és a tibetieknek is a javára váljon.

A kínai vezetés a jelképes találkozó elõtt Tibet elszakadásáért harcoló szeparatistának nevezte a Dalai lámát, és arra figyelmeztette a washingtoni kormányt, hogy a megbeszélések “alááshatják” a kínai-amerikai viszonyt. Az Egyesült Államok vezetése azonban alaptalannak nevezte a kínai félelmeket.

Barack Obama és a Dalai láma találkozóját olyan idõpontban tartják, amikor az amerikai-kínai kapcsolatok egyébként is meglehetõsen feszültek – a Tajvan és az Egyesült Államok közt kötött fegyverüzlet, és az állítólagos kínai számítógépes kémkedés okán.

Obama az elõzetes hírek szerint a Fehér Ház Térkép termében fogadja a dalai lámát. Az amerikai elnök szóvivõje, Robert Gibbs a találkozót elõzõleg úgy kommentálta, hogy “a dalai láma egy nemzetközileg elismert vallási vezetõ, és a tibetiek jogainak egyik legfõbb képviselõje. Ezért Barack Obama konstruktív eszmecserét kíván vele folytatni.”

Obama egyébként tavaly nem fogadta a tibeti vezetõt, amikor az Washingtonban járt. Akkor ugyanis az amerikai elnök elsõ pekingi útjára készült, és a látogatása elõtt nem tartotta idõszerûnek felbõszíteni a kínai vezetõket.

Címkék: ,