Magyarország

2010.07.29. 12:41

Lesz elegendő búza az idén

<p>Fedezi a búzamennyiség az ország kenyérgabona-szükségletét, országosan összesen 3,8 millió tonna termésre számítanak - jelentette ki az agrárügyekért felelős államtitkár az Országos Aratási Koordinációs bizottság ülése után.</p>

Czerván György beszélt arról is, hogy több mint egymillió hektár az őszi búza termőterülete az idén, ha az időjárás kedvező marad, akkor a hét végére be is fejeződhet az aratása. A hozam átlagosan 3,8 tonna lesz hektáronként idén, de lehetnek eltérések attól függően, hogy milyen volt az időjárás az adott régióban - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Felháborítónak tartja Czerván György államtitkár a búza jelentős gombafertőzöttségéről szóló híreket, mert megfogalmazása szerint ezeknek "közük nincs a valósághoz". A betakarítás eddigi adatai alapján az étkezési minőségű búza mennyisége bőven meghaladja az ötven százalékot - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium.

Az őszi árpa aratásával gyakorlatilag végeztek a gazdálkodók. A hektáronkénti termésátlag 3,6 tonna, összesen 185 ezer hektárról került termés a magtárakba. Összesen mintegy 1,79 millió hektár termőterületről 5,5-6,0 millió tonna kalászos gabona, repce és magborsó terem az idén az országban - tájékoztatott a szaktárca.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!