Helyi közélet

2010.04.14. 19:56

Felhőszakadás Borsodban: hat településen volt szükség védekezésre megáradt patakok miatt

<p>Hat településen volt szükség a tűzoltók komolyabb beavatkozására Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szerdán délután és este, a hirtelen jött felhőszakadás miatt. Több patak is megáradt, így sok helyen homokzsákokkal kellett védeni a házakat.</p>

Mezei Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivõje a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a hirtelen jött esõ miatt több kisebb patak is megduzzadt, több településen keletkeztek kisebb károk.

Komlóskán önkormányzati út rongálódott meg. A település polgármestere korábban arról tájékoztatott, hogy a patak közelében lévõ ruszin parkot is elmosta a víz.

Mezei Péter szerint a komlóskai eset mellett Erdõbényén is veszélyesen megduzzadt a patak, egy melléképület került veszélybe. Szögligeten körülbelül 20 lakóház volt veszélyben, de 200 homokzsák kihelyezésével sikerült megakadályozni, hogy betörjön a víz.

Bükkzsércen és Szomolyán szintén a megáradt kis bükki patakok miatt kerültek veszélybe a házak. Abaújszántón megelõzésként 13 házhoz 150 homokzsákot helyeztek ki az elöntés veszély miatt.

Sérülés sehol nem történt, estére a vihar is elvonulóban van. A patakok vízszintje sem növekszik tovább, általában a hasonló felhõszakadások, illetve a velük járó veszélyek amilyen gyorsan jönnek, a legtöbb esetben úgy el is múlnak - tette hozzá a szóvivõ. A védekezésben általában településenként 15-20 tûzoltó vett részt.


Jégeső, özönvíz az ország több területén

fuggetlen | 2010.04.14 18:31

Több helyen is jégeső esett Baranya megyében, de negyed óráig hullott a jég Szolnokon is szerdán délután. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Komlóskán viszont az eső okozott gondot: a megáradt Komlóska-patak elmosta a település feletti ruszin parkot és utakat rongált meg.


Árvízre készülnek a Sajó és a Hernád mentén

fuggetlen | 2010.04.14 16:41

A csapadékos időjárás miatt harmadfokú, és ez eddig mért legmagasabb szintet is megközelítő árhullám alakulhat ki a Sajón és a Hernádon a hétvégén. Ha ez megtörténik, a Sajó völgyében akár húsz település is veszélybe kerülhet.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában