Nyugtatókon él négyezer diák

A becslések szerint csaknem 4 ezer 15 év feletti fiatal szed rendszeresen nyugtató- vagy kedélyjavító gyógyszereket. A tinédzserek alvászavar, szorongás, vagy a vizsgákdrukk miatt nyúlnak a pirulákhoz, melyeket gyakran a feketepiacon szereznek be.

A szakemberek szerint az antidepresszánsok orvosi kontroll nélküli szedése veszélyes, a gyógyszer ugyanis fokozhatja az öngyilkosságra való hajlamot.

Zacher Gábor toxikológus a Színes Bulvár Lapnak elmondta, évente legalább 500 nyugatófüggő fiatal keresi fel. Mint mondta: a kamasok sokszor egyáltalán nem számolnak a következményekkel, úgy gondolják, egy-két tabletta nem gond, pedig ezek a tabletták épp úgy árthatnak, mint az alkohol, csak kevesebbe kerülne.

A toxikológus szerint az antidepresszánsokat és a nyugtatókat is csak orvosi ellenőrzés mellett lehet szedni, a kezelést pedig csak fokozatosan lehet abbahagyni.

A felügyelet nélküli szedés hallucinációt és személyiségzavart okozhat, megnövekedhet az öngyilkossági hajlam, kis mennyiségű alkohollal együtt pedig a gyógyszer akár életveszélyes állapotot is okozhat.További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek