Nyugodtság – ezt kívánja Sebestyén

Nyugodtság – ezt kívánja Sebestyén
Tokió – A héten rendezik az idei műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokságot. A hölgyeknél csupán egy magyar korisért szurkolhatunk majd: Sebestyén Júliáért.

A 2004-es Európa-bajnok hétfőn utazott el a japán fővárosba, ám előtte még beszélt lapunknak érzéseiről, terveiről.
– Pihenésre használtam-e a négynapos ünnepet? Dehogyis! Folyamatosan edzettünk – kezdte a TSC sportolója. – A versenyeket megelőző héten mindig keményen dolgozunk, hiszen utána kiesnek napok az utazás miatt.

Nem meglepetés

A többszörös magyar bajnok legjobb világbajnoki helyezése három esztendővel ezelőttre datálódik, amikor is Dortmundban a 6. volt. Emellett azt sem árt megjegyezni, hogy ez lesz Sebestyén Júlia tizedik vb-je…
– Elég fiatalon kaptam lehetőséget a szereplésre, és arra vagyok a legbüszkébb, hogy az évek során én vívtam ki magamnak mindezt a különböző versenyeken, itthoni válogatókon – folytatta a háromszoros olimpikon. – Egy évtized alatt az ember rutint szerez, nem meglepetés a nagy csarnok, a fények, a belmagasság, a rengeteg néző, hamarabb alkalmazkodik.

Számtalanszor

Az indulók számára nem rendeznek kvalifikációt, viszont a nevezett majdhogynem ötven hölgyet két csoportra osztották, attól függetlenül, hogy ki, hányadik helyen áll a világranglistán. A magyar klasszis természetesen a második, későbbi időpontban kezdi a rövidprogramot pénteken.
– Mit is mondhatnék a mezőnyről, az ellenfelekről? Rettentően erősek… A japánok otthon vannak, az amerikaiak, a kanadaiak, és még sorolhatnám… Azt hiszem, tudásom alapján a legjobbak közé tartozom, de minden ott, az adott pillanatban dől el. A legfontosabb: legyek nyugodt, ahogy a tréningek alkalmával, mert azon ténynek, hogy az elemeket már számtalanszor jól megcsináltam, egyfajta magabiztosságot kell adnia. Szeretném elkerülni az olyan „leblokkolást”, mint ami az Európa-bajnokságon történt.

Eddigi vb-szereplések

1998 (Minneapolis): 19. hely
1999 (Helsinki): 19. hely
2000 (Nizza): 7. hely
2001 (Vancouver): 18. hely
2002 (Nagano): 8. hely
2003 (Washington): 14. hely
2004 (Dortmund): 6. hely
2005 (Moszkva): 12. hely
2006 (Calgary): 22. hely

A program

március 23., péntek (9.15-12.35): nők, rövidprogram I. fele. Március 23., péntek (18.00-21.40): nők, rövidprogram II. fele. Március 24., szombat (17.30-21.20): nők, kűr. Az időpontok helyi idő szerint értendők.