Nyugodt ünneplést ígérnek augusztus 20-ára

tűzijáték
tűzijáték
A rendőrség pénteken hozza nyilvánosságra azoknak a szervezeteknek a listáját, amelyek demonstrációt jelentettek be augusztus 20-ára. A kormány pedig a tavalyi végzetes hibák kiküszöbölésén dolgozik a budapesti tűzijáték szervezésekor.

A Miniszterelnöki Hivatal megduplázta a biztonsági őrök számát, akik az augusztus 20-i tűzijáték alatt szolgálatot teljesítenek a fővárosban és 23 helyett több mint 40 mentőautó áll majd készenlétben a rendezvényen – közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő.

A tavalyinál sokkal részletesebb az augusztus 20-ai tűzijáték lebonyolításáról szóló szerződés, különösen annak biztonságról szóló fejezetei. Információink szerint Gál J. Zoltán vagy Draskovics Tibor lehet az ünnepség egyszemélyi felelőse. Úgy tudjuk, a rendőrség is igen nagy erőkkel lesz jelen a lagfontosabb fővárosi helyszíneken. Hivatalosan még nem közöltek adatokat, a BRFK és az ORFK pénteken tart sajtótájékoztatót, ahol részletesen beszámolnak arról, hogy milyen erőkkel lesznek jelen a pesti utcákon. Gál J. Zoltán, az operatív törzs irányítója pedig az érintett budapesti kerületek polgármestereit tájékoztatja csütörtökön az ünnepséghez kapcsolódó biztonsági intézkedésekről.

Most vagy soha?


Fidesz: csak Gál
J. Zoltánt ne!
Cinizmus az augusztus 20-ai állami ünnepség felügyeletével azt az államtitkárt,
Gál J. Zoltán
t megbízni, aki tavaly leállíthatta volna a tűzijátékot
– ismételte meg pártja már hétvégén kifejtett véleményét kedden Lázár
János
, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke.

Jobboldali internetes fórumokon megoszlanak a vélemények arról, vajon “augusztus 20-a megfelelő időpont-e a Gyurcsány-kormány elkergetésére”. A forradalommal gyakorlatilag valamennyi hozzászóló egyetért, de a kisebbségi álláspont szerint rossz ötlet éppen Szent István napján megbuktatni a kormányt, mert a tűzijáték miatt napközben túl sok gyermekes család lesz kint a főváros utcáin. Ugyanakkor a többség abban bízik, hogy „az ünnepi rendezvényeken tartózkodó több százezer honfitársunkkal végre elérhetjük azt a kritikus tömeget, amit már nem lehet megállítani”.

Háttérben marad a Fidesz

Az már biztos, hogy Orbán Viktor ezúttal nem mond beszédet augusztus 20-a alkalmából. A Fidesz-elnök hallgatásának okát az ellenzéki párt sajtóosztálya nem árulta el. A Fidesz nevében Navracsics Tibor szól majd a néphez, a frakcióvezető azonban egy Budapesttől meglehetősen távoli városban, a Csongrád-megyei Hódmezővásárhelyen lép emelvényre.

Elővigyázatosabbak lesznek
Szerdán ülésezik az ünnepség biztonságát felügyelő operatív törzs, és a szakhatóságokkal, biztonsági szakemberekkel közösen véglegesíti a rendezvények kiürítési terveit. Az ülésen jelölik ki azt a személyt, aki a kormány részéről az ünnepségek egyszemélyi felelőse lesz. A Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat és a Meteorológiai Szolgálat illetékeseiből álló testület információink szerint Draskovics Tibor tárca nélküli minisztert vagy Gál J. Zoltánt, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkárát bízza majd meg a feladattal. Az ő döntése lehet többek között például, hogyha váratlan időjárási esemény vagy körülmény miatt fel kell függeszteni, esetleg el kell halasztani a tűzijáték megtartását.

A budapesti tűzijáték alatt mindkét rakparton 100-100 biztonsági ember teljesít majd szolgálatot, de a mentők és a tűzoltók is kiemelten készülnek augusztus 20-ára. A Miniszterelnöki Hivatal pedig ezúttal a kihelyezett kivetítőket és hangszórókat is használhatja majd a Duna-partra látogatók tájékoztatására. Nem úgy, mint tavaly, amikor áldozatokat is követelő vihar csapott le a tömegre.

 

Kapcsolódó cikkek: