Nyugdíjasokkal vezettetik a buszokat?

Miskolc – Olvasóink egyike úgy tudja, hogy az MVK Zrt., a miskolci közlekedési vállalat „túl sok sofőrt küldött el a cégtől, és most arra kényszerül, hogy nyugdíjasokat hívjon vissza.”

„Avagy – folytatja olvasónk gondolatmenetét – arról van szó, hogy a nyugdíjasok alkalmazása jóval olcsóbb, mint a főállásúaké?”

Hányan, hogyan?

A kérdéseket Daróczi Magdolna marketing-csoportvezetőnek továbbítottuk. A következőket válaszolta:
„A 2006-ban megkezdődött racionalizálás, átszervezés kapcsán társaságunk lehetőség szerint igyekezett a már nyugellátásban részesülő munkavállalóktól megválni, illetve az arra jogosult munkavállalók korengedményes nyugdíjba vonulását támogatni. Ez azért is különösen fontos, mert a nyugdíjtörvények 2008-ban hatályba lépő változásai rosszabb feltételeket biztosítanak az egy év múlva nyugdíjba vonulók számára.Ugyanakkor voltak olyan járművezetők is, akik nem nyugdíjba vonultak, és nem is a szükségessé vált létszámleépítés keretében távoztak, hanem közös megegyezéssel, illetve munkavállalói felmondással.

Így 2006. november 15-étől, a mai napig 70 autóbuszvezető munkaviszonya szűnt meg társaságunknál. Közülük 23-at korábban nyugdíjasként foglalkoztatott az MVK Zrt., 10 autóbuszvezető korengedménnyel vonult nyugdíjba, 14 közös megegyezéssel, míg 2 munkavállaló rendes felmondással távozott cégünktől. Míg 21 autóbusz járművezetőtől munkáltatói felmondással kényszerültünk megválni.”

Mindig is

Daróczi Magdolna a fentieket az alábbiakkal egészítette ki:
„Emellett társaságunknál mindig is dolgoztak egyéb (nem teljes munkaidős) jogviszonyban foglalkoztatott munkavállalók, a nyugdíj mellett történő foglalkoztatástól sosem zárkózott el a cég, hiszen a nyugdíj melletti foglalkoztatottak alkalmazása rugalmas foglalkoztatást biztosít. Természetesen erre csak korlátozott számban nyílhat lehetőség, A nyugdíj mellett foglalkoztatandó járművezetők száma – a korábbi gyakorlatot alapul véve – a 352 fős teljes autóbuszvezetői állományi létszámhoz képest alacsony arányt képviselhet.