Nyugdíjügy – Továbbra sincs megállapodás a kormány és a szakszervezetek között

Akt.:
Nyugdíjügy – Továbbra sincs megállapodás a kormány és a szakszervezetek között
Budapest  (MTI) – Nem született megállapodás a pénteki egyeztetésen a rendvédelmi szakszervezetek és a kormány között – mondta Powell Pál, a Rendvédelmi Szervek Érdekegyeztető Fóruma munkavállalói oldalának megbízott elnöke a Belügyminisztérium (BM) előtt újságíróknak az egyeztetést követően.

A megbízott elnök szerint hétfőn folytatódnak a tárgyalások, de már nem a BM-mel, hanem Orbán Viktor miniszterelnökkel. “Megállapodás nincsen, nem is gondolkodtunk megállapodásban, esetleg tudomásulvételben. A mai megbeszélés eredménye az, hogy minden szakszervezet testületi ülés elé viszi az anyagot. Hétfőn folytatjuk a munkát” – jelentette ki Powell Pál. Elmondta, hogy bekerült a tárgyalásról készült jegyzőkönyvbe a közös megegyezéses nyugdíjbamenetel lehetősége is, 52 év betöltött és 25 év tényleges szolgálati idő után, miniszteri engedéllyel. Powell Pál közölte, a szigorításokat továbbra sem tudják elfogadni. Szólt arról is, hogy az egyeztetésen Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: Orbán Viktor miniszterelnöktől kér időpontot, hogy fogadja a szakszervezeti vezetőket. 

További testületi ülések

 A hétfőre várható találkozóig testületi ülések lesznek – mondta, hozzátéve: előtte konzultálnak a szakszervezeti vezetők, a megbeszélésen lehet jelen lesz a belügyminiszter is. Powell Pál azt mondta, hogy a miniszterelnökkel való találkozásig nem szerveznek demonstrációt. Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, akit az egyeztetés előtt a sztrájkbizottság elnökévé választottak, bejelentette: megbízatását hétfőig vállalta.

Nagy Linda, a Belügyminisztérium szóvivője azt mondta: “aktív és tartalmas egyeztetésen vannak túl”. Több kérdésben sikerült a szakszervezetek elképzeléseit, javaslatait beépíteni – tette hozzá. Kijelentette: a miniszteri tárgyalások ezzel lezárultak.

-MTI-