Nyugdíjügy – Az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős biztosához fordult az FRSZ

Nyugdíjügy – Az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős biztosához fordult az FRSZ
Budapest  (MTI) – Az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős biztosához fordult a Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok jogainak védelmében. A szervezet egyidejűleg tiltakozik a hivatásos állomány alapvető emberi jogainak korlátozása ellen, mert a csütörtökre meghirdetett demonstráció idejére információjuk szerint a teljes állományt berendelték szolgálatteljesítésre – tájékoztatta a FRSZ szerdán az MTI-t.

Az FRSZ álláspontja szerint “az általános  öregségi nyugdíjkorhatár betöltését megelőzően folyósított nyugellátások csökkentését, szociális ellátássá alakítását vagy munkavégzésre való képesség esetén akár a megszüntetését is lehetővé tevő alkotmánymódosítás súlyosan sérti az Európai Unió alapszerződését és alapjogi chartáját, valamint az EU Bírósága által következetesen alkalmazott jogelveket, ezek közül is különösen a jóhiszeműség, a jogbiztonság, a visszaható hatály tilalmának, a szerzett jogok védelmének elveit” – áll az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    Mint írták, Viviane Reding figyelmét felhívták arra is, hogy a kifogásolt szabályok alkotmányba foglalásával az Országgyűlés lényegében kizárta “a sikeres hazai jogérvényesítés lehetőségét”, így jogorvoslatot a szabályozással érintett csaknem 600 ezer ember csak a nemzetközi szervezetektől remélhet.

Az FRSZ a kifogásolt alkotmánymódosítás vizsgálatára kérte az EB-t

    Az FRSZ kérte az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős biztosát, bizottsági alelnököt, hogy vizsgálja meg a kifogásolt alkotmánymódosítást, és annak az Európai Unió alapdokumentumaiba ütközése esetén “tegye meg a magyar kormány jogsértésének megszüntetéséhez szükséges intézkedéseket” – olvasható a közleményben.
    A szervezet egy ugyancsak szerdai közleményében arról tájékoztatta az MTI-t, hogy információik szerint az “Országos Rendőr-főkapitányság vezetője fokozott közbiztonsági ellenőrzést rendelt el ország egész területére kiterjedően a június 16-ra meghirdetett közös szakszervezeti demonstráció napjára”.
    Az intézkedés végrehajtása érdekében a szabadságon és betegállományban lévők kivételével a teljes hivatásos állományt berendelték szolgálatteljesítésre június 16-án reggel 7 órától június 17-én éjfélig – olvasható.
    Mint írták, az alkotmány minden magyar állampolgár számára biztosítja a békés gyülekezés jogát és a véleménynyilvánítás szabadságát. A rendőrség vezetése most e jogától is megfosztja a hivatásos állományt azáltal, hogy “véletlenül” éppen azon a napon rendeli el a teljes állomány igénybevételével járó akciót, amikor a szolgálati nyugdíjrendszer megszüntetése elleni tiltakozásuknak adnának hangot – áll a közleményben.
    Az FRSZ magyarázatot vár az ORFK és a Belügyminisztérium vezetésétől arra, hogy miért éppen az országos tiltakozó demonstráció napjára kellett elrendelni a teljes állomány igénybevételével járó akciót. A szervezet választ vár arra is: “miért kell egy békés jellegű, törvényesen bejegyzett szakszervezetek által meghirdetett tiltakozó akció miatt a rendőrség teljes 33 ezer fős állományát riadókészültségbe helyezni?”