Friss hírek

2008.12.09. 13:31

Fidesz: gzadaságpolititkai fordulatra van szükség

<p>A gazdasági válság óta több mint 30 ezer munkahely szűnt meg, az ezt megelőző időben pedig ugyanannyi, és az elmúlt másfél évben folyamatosan nőtt a vállalkozói csődök száma is - jelentette ki Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a párt elnökségi ülése után. Magyarország pillanatai drágák, a munkanélküliség növekedése, és a vállalkozói csődök is jelzik, hogy gazdaságpolitikai fordulatra van szükség - tette hozzá.</p>

Tettekre van szükség, nem szépen csengő, de üres szavakra a jelenlegi helyzetben- mondta az ellenzéki politikus, hozzátéve, hogy a Fidesz elnöksége szerint a "bénult állapotban lévő" kisebbségi kormány nem képes a szükséges gazdasági fordulatra. A legnagyobb ellenzéki párt szerint adócsökkentésre és gazdaságfejlesztési programra van szükség, a jegybank részéről pedig valós és érezhető kamatvágás kell. A Fidesz szerint a jelenlegi alapkamat alapján a bankok 15-17 százalékos kamatra adnak hitelt a vállalkozásoknak és ma Magyarországon nincs olyan legális vállalakozás, ami ilyen mértékű hitelkamatot vissza tudna fizetni.

Az idő sürget, Magyarországon gazdaságpolitikai fordulatra van szükség ahhoz, hogy ne kerüljön még nagyobb bajba, és a válság ne legyen mélyebb annál, amit a helyzet indokol - mondta Varga Mihály. A helyzet súlyosságát az ellenzéki politikus szerint az is jelzi, hogy egy felmérés szerint 13 éves mélypontján van a lakossági megtakarítás, egy százalék alatti növekedési tartományban van a bruttó hazai össztermék, és az Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke kedden úgy nyilatkozott, hogy az amerikai cégek egy része leírta Magyarországot, és az ország elvesztette a bizalmat.

Varga Mihály kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy szerinte nem jelent megoldást a Gyurcsány Ferenc által kedden bejelentett közmunkaprogram, amelynek résztvevői bért is kapnak majd nemcsak segélyt. Az ellenzéki politikus szerint a munkahelyek megtartására van szükség, mert a közmunkaprogram résztvevői sem fognak bért kapni, ha nem lesz vállalkozás, aki foglalkoztatni tudja őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!