Nyugdíjak

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: gettyimages
Gondolkodom. Azon, hogy vajon milyen munkával lehet elérni hazánkban olyan nyugdíjat, ami 15-szöröse az átlag magyar nyugdíjnak, de még az átlagfizetéseket tekintve is sokan csaknem egy évig dolgoznak annyiért. Sőt! Uri Mariann jegyzete.

Havi 1 millió 609 ezer forint – ekkora a magyar csúcsnyugdíj. Miközben az átlagnyugdíj 108 ezer forint, az átlagfizetés pedig 140 360 a költségvetési és 169 132 forint a versenyszférában.

Félreértés ne essék, nem az a baj, hogy egy valaki ennyit kap, hanem az, hogy a nyugdíjasok és a dolgozók nagy tömege a töredékéből próbál megélni. Nem beszélve azokról a rokkantnyugdíjasokról, akik áldozatául estek az álrokkantosítási botrányokat követő szigorításnak.

Közeli családtagom orvosi papírjain például az áll, hogy a betegségei nem teszik alkalmassá hosszabb távú álló- és ülőmunka végzésére. Ennek ellenére a bizottság úgy döntött, hogy többévnyi rokkantnyugdíj után keressen munkát. Nem fog találni. Még a speciálisan rokkantakat foglalkoztató cégnél is kinevették, hogy mit akar ilyen papírokkal.

Hát az ő nyugdíja biztos nem lesz 1,6 millió, de az átlagnyugdíjra is csak ácsingózhat. Pedig amíg tudott, becsületesen dolgozott. Nem a sokat sajnálom attól, aki kapja, hanem a többieket…

Uri Mariann