Nyugati zenét hallgattak – 230 fiatalt tartóztattak le Iránban

230 fiatalt tartóztattak le Iránban, mert részt vettek egy, az iszlám köztársaság hivatalos sajtója által csak “sátáninak” nevezett rock koncerten. A rendőrök drogot és alkoholt is lefoglaltak.

Irán minden nyáron meghirdeti kampányát a különféle “erkölcstelen” viselkedésformák ellen, és lecsap az olyan összejövetelekre, ahol például nem házas nők és férfiak táncolnak együtt nyugati zenére. A legutóbbi rendőrségi razzia ezen a héten volt, amikor a Teheránhoz közeli Karaj városban, helyi zenekarok és dj-k fellépésén jelent meg a karhatalom.

“A letartóztatottak többsége gazdag fiatal, aki azért jött ide, hogy egy provokatív, sátánista koncerten vegyen részt”- idézte a Tehran-e Emrouz lap az egyik veztő rendőrtisztet, Reza Zareit.

Karaj államügyésze, Ali Farhadi szerint a meghívókat az interneten küldték szét és a résztvevők közt brit, valamint svéd állampolgárok is voltak. Farhadi elmondta, hogy 150 üveg alkoholt, 800 “obszcén” cd-t, valamint drogokat és olyan “nem illendő” ruhákat foglaltak le, amelyeket a rendezők ajándékba adtak a résztvevő hölgyeknek. A rendőrség talált 20 videokamerát is, amelyekkel az ügyész szerint “erkölcstelen és illetlen” helyzetben akarták a nőket lefilmezni, hogy aztán zsarolhassák őket.

Az iráni forradalom, vagyis 1979 óta bevezetett iszlám jog, a saria szerint a nőknek kötelességük eltakarni hajukat, valamint egész testüket fedő ruhákat kell hordaniuk, hogy ártatlanságukat védelmezzék. A szabályokat megszegőknek korbácsolás, pénzbírság vagy akár börtön is járhat.Sporthírek