Nyíregyháza lemond 3,5 milliárd uniós támogatásról

Alapos előkészítés, szakmai és politikai egyeztetés után Nyíregyháza és csaknem ötven település úgy döntött: nem kíván résztvenni az egészséges ivóvíz-program európai uniós projektjében, ezzel lemond a 3,5 milliárd forintos támogatásról – jelentette be csütörtökön sajtótájékoztatón Csabai Lászlóné polgármester, és a szabolcsi megyeszékhellyel együtt csaknem félszáz település vezetékes ivóvízellátásáról gondoskodó Nyírségvíz Zrt. vezérigazgatója, Móricz István. A programot a társaság saját erőből oldja meg.

A döntést azzal indokolták, hogy a programban való részvétel aránytalanul nagy terhet róna a lakosságra. Számítások szerint legalább 25 százalékkal drágulna a víz, amelynek köbmétere jelenleg áfa nélkül 186 forint Nyíregyházán. A beruházás során olyan részeket is cserélni kellett volna, amelyek egyébként megfelelnek a jelenleg érvényes előírásoknak. Azt, hogy a térségében szolgáltatott ivóvíz az uniós normáknak megfeleljen, egymilliárd forintos saját forrásból meg tudja oldani a szolgáltató – ennyi lenne egyébként a pályázati önerő is.

A határozatot, hogy a Nyírségvíz Zrt. által ellátott önkormányzatok kivonulnak a programból, teljes egyetértésben hozta meg a tulajdonosi kör és a pártok képviselői is kivétel nélkül támogatták. Csabai Lászlóné úgy fogalmazott: ez a döntés szinkronban van a kormány intézkedésével, amely szerint ahol lehet, takarítsanak meg uniós forrásokat, illetve hatékonyabban használják fel.

Nyíregyháza polgármestere ugyanakkor hozzátette: azt szeretnék, ha annak a pénznek, amelyről az ivóvíz-programban lemondtak, legalább a fele a szennyvízhálózat fejlesztését szolgáló pályázaton visszakerülhetne a térségbe. Akkor 100 százalékos lehetne a szennyvíz-program, amely a már elbírált, vagy jelenleg elbírálás alatt lévő pályázatoknak köszönhetően 2015-re a térség 95 százalékában kiépül. Hét településen 15 ezer emberen segíthetne, ha az összeget átcsoportosítanák erre a célra. Ebben számít Nyíregyháza országgyűlési képviselőinek támogatására is.

Móricz István hozzátette: a Nyírségvíz Zrt. működési költségei az országban a legalacsonyabbak közé tartoznak, karbantartásra szinte itt költik a legtöbbet az országban, viszont – éppen ezért – hibaelhárításra szinte a legkevesebbet kell fordítania a cégnek.
hirdetés


hirdet�s