Nyírbátori negyedéves határmérleg

Határőrség
Határőrség
Nyírbátor – Az év első negyedévében a Nyírbátori Határőr Igazgatóság által foganatosított intézkedések száma (3.749 fő) a tavalyi év azonos időszakához képest 12,1%-kal csökkent.

A jogellenes cselekmények száma még annak ellenére is (2.791 fő, + 5%) növekedett, hogy a visszairányítások száma 43%-kal csökkent. A határőrök 93 körözött személyt fogtak el az esztendő első három hónapjában, ami megfelel a tavalyi hasonló időszak eredményének. A jogellenes cselekmények viszonylati megoszlása majdnem 50-50%.

A felfedett illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma (404 fő) 37%-kal csökkent  a 2006  év azonos időszakához képest.

Ezen belül a külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértés aránya 56,4%, ezt követi a közokirat-hamisítás bűncselekmény felfedése 29%-kal. Továbbra is meghatározó az ukrán viszonylat 87,1%-os  részesedéssel. A Határrendészeti Kirendeltségek (HRK) közül a cselekmények 35,4%-a Záhony,  28,2%-a Beregsurány illetékességi területén került felfedésre.

Az elkövetők állampolgársági kategóriái közül kiemelkedik az ukrán 78,2% és a moldáv 16,3%-kal. Az ukrán állampolgárok döntően a külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértést (220 fő) és közokirat-hamisítás bűncselekményt (87 fő), a moldáv állampolgárok alapvetően közokirat-hamisítás bűncselekményt (28 fő) követtek el.

A cselekmények 54,7%-a befelé, 38,9%-a kifelé irányban, 6,4%-a mélységben került felfedésre. A migrációval kapcsolatos cselekmények 86,9%-a határátkelőhelyhez köthető.

Az embercsempészés bűncselekményelkövetésének megalapozott gyanúja miatt 11 személy ellen indított eljárást az Igazgatóság az értékelt időszakban, amelyet öten ukrán, hatan román viszonylatban követték el. Az elkövetők közül 6 magyar, 2 ukrán, 2 román és 1  egyiptomi állampolgár volt.

A közokirat-hamisítás bűncselekményt elkövetők száma (117 fő) az előző év azonos időszakához képest 55,3%-kal csökkent. Ukrán viszonylatban került felfedésre az esetek (114) 97,4%-a. Záhony Határrendészeti Kirendeltségen 99 fő esetében fedtek fel közokirat-hamisítást, a kirendeltség részaránya a viszonylaton belül 84,6%-os.

A közokirat-hamisítások 74,4%-át ukrán, 23,9%-át moldáv állampolgárok követték el. Az elkövetési módszereket tekintve 36,8%-os a vízum és tartózkodási engedély hamisítások aránya.

A beutazási és tartózkodási tilalom megsértése bűncselekmény elkövetése miatt 4 – ukrán  állampolgár – ellen indult eljárás. Ez az előző év hasonló időszakához képest 20%-os csökkenést jelent.

Tiltott határátlépés és kísérlete szabálysértést44 -en követtek el, 2,2%-kal kevesebben, minta 2006. év azonos időszakában. Ukrán viszonylatban 8,  román viszonylatban 36 illető követte el a cselekményt, közülük 40-en befelé irányban. A cselekmények Kölcse (3), Beregsurány (4) és döntően Csenger Határrendészeti Kirendeltség  (35) illetékességi területén realizálódtak.

Az elkövetők állampolgársági összetételében meghatározó a moldáv – 32 fő ( 73%), de volt köztük 3 grúz (7%), valamint 1- 1 orosz, magyar, azerbajdzsáni, algériai, tunéziai stb. is. Eltérően az általánostól a tiltott határátlépés és kísérlete szabálysértések 72,7%-a határátkelőhelyre irányult.. A 44 főből mindössze 12 fő követte el a tiltott határátlépést zöldhatáron.

A külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértések száma (228 fő) a bázis időszakhoz képest 25,5%-kal csökkent. A felfedések 96,9%-a ukrán viszonylatban történt. A felfedések Kölcse  (74 fő), Záhony (41 fő) és Beregsurány Határrendészeti Kirendeltségen  (94 fő) történtek. Az elkövetők 96,5%-a ukrán állampolgár volt.

Igazgatóságunk továbbra is élen jár a dohány és egyéb jövedéki termékkel kapcsolatos jogellenes cselekmények felfedésében. Az értékelt időszakban ugyan 46%-kal kevesebb volt a felfedések száma, de ezzel együtt értéket (127 millió forint) tekintve közel 73 millió forint (134%) növekedésről beszélhetünk. Az ilyen jellegű jogsértések 87,6%-a  ukrán viszonylathoz köthető.

Az év első negyedévében az igazgatóság által foganatosított intézkedések száma (3.749 fő) a tavalyi év azonos időszakához képest 12,1%-kal csökkent. A csökkenés elsősorban a visszairányítások – román viszonylatban történő – számának jelentős esésével magyarázható. Ez elsősorban Románia európai uniós csatlakozásával, és az ebből következő utazási könnyítésekkel (személyi igazolvány) van összefüggésben, melyet az előző havi prognózisaink már tartalmaztak.

A fentiek ellenére a jogellenes cselekmények száma (2.791 fő) 5%-kal növekedett, amely a gépjárművel összefüggő jogellenes cselekmények jelentős emelkedésének tudható be.

A felfedett illegális migrációhoz kapcsolódó jogellenes cselekmények száma (404 fő) 37%-kal csökkent, amely a külföldiek rendészetével kapcsolatos szabálysértések (román viszonylat) és a közokirat-hamisítások (ukrán viszonylat) számának csökkenéséből adódik.

– Tanyik József –