Nyomozás indult a Hedviget gyalázó videó ügyében

Nyomozni kezdett a szlovák rendőrség a Malina Hedviget gyalázó és egyes szlovákiai magyar politikusok meggyilkolására buzdító videoklip ügyében. A Pozsonyi Járási Ügyészség utasítására veszélyes fenyegetés bűntette miatt indult nyomozás – tájékoztatott a Pozsonyi Kerületi Rendőr-főkapitányság. A szlovák főügyészség idén szeptember 10-én adott utasítást az említett járási ügyészségnek az eljárás elindítására. Egy nappal később Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a főügyészségen.

A Malina Hedviget nyíltan gyalázó és képi utalással a szlovákiai magyar politikusok megölésére biztató zenés klipet a kokotina555 nicknév használója még augusztus 13-án jelent tette fel a youtube.com fájlmegosztó portálra. Miután a sajtó foglalkozni kezdett vele, rövid időn belül eltűnt onnan.

“Állítólag megtámadtak, //De ezt csak kitaláltad. //Hedvig, hogy mit beszélsz, nem tudod, //A zsaruk előtt magad megvédeni nem tudod//Senki sem fog már neked itt hinni, //Te bérence azoknak, akiket meg kell ölni” – szól a dal egy részlete. A megölésre utaló résznél szlovákiai magyar politikusok képe jelenik a klipben, amelyben végig statikus fotók követik egymást.

A klip elején az a felirat látható szlovákul és angolul, hogy “Buta p…a”. Ezt Hedvigről készült sajtófotók követik, majd a szlovák belügyminiszternek, Robert Kaliňáknak ((robert kallinyák)) az a fotója, amelyen – a 2006 szeptemberében tartott sajtótájékoztatóján – Hedvig pólóját mutatja fel. A klip készítői a pólóra ráírták: “Hedvig macskákat zabál”. Ismét Hedviget ábrázoló fotók következnek. Ezt hosszabb időre egy Csáky Pálról készült sajtófotó követi, miközben az énekelt szöveg elér ahhoz a részhez, hogy “bérence azoknak, akiket meg kell ölni”. Csáky fotóját egy Duray Miklósról, a párt stratégiai alelnökéről készült felvétel váltja, majd a dunaszerdahelyi DAC futballcsapat címere jelenik meg, amely alá azt írták a szerzők: “Magyarok a Dunán túlra!”

A klip a Magyar Gárda tagjait is felvillantja, az őket ábrázoló fényképen keresztbe egy felirat látható: “Homosexual”. Amikor a gyilkolásra buzdító szövegrész refrénszerűen megismétlődik, ismét egy Csákyról készült fénykép, majd az előző MKP-elnök, Bugár Béla és újra Duray több fotója jelenik meg. “Hamarosan magadra maradsz, //Megalázva el is mész majd magad” – hangzik el a Hedvigre utaló mondat a klip vége felé.