Nyomozás indult a fuzáriumszennyezés miatt

Gondatlanságból elkövetett, rossz minőségű termék forgalomba hozatalának vétsége miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást a Bács-Kiskun megyei Rendőr-főkapitányság Gazdaságvédelmi Osztálya egy bajai malomnál történt fuzáriumtoxin-szennyezés miatt – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Mihályné Bornemisza Eleonóra őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A rendőrségen a megyei élelmiszerbiztonsági hatóság még csütörtökön azért tett feljelentést, hogy kiderüljön: hogyan fordulhatott elő ilyen mértékű szennyezés a malomnál.

A bajai Diamant Malom International Kft. ügyvezető igazgatója híradónknak korábban azt mondta: az egyik munkafázisban véletlenül használtak fel az elkülönített fertőző gabonából, így kerülhetett fuzáriumtoxin a társaság bizonyos termékeibe.

A Cerbona Zrt. 117 tonna tésztát hívott vissza, és 137 tonnát zárolt a saját raktárában, mert a késztermékek ellenőrzése során kiderült, hogy deoxinivalenol-lal fertőzött alapanyagból készültek. A felhasznált durum dara a bajai malomból származott.