Nyomozás indul Bahreinben két tüntető halála miatt

A bahreini uralkodó bejelentette, hogy nyomozást indít annak a két tiltakozónak a halála miatt, akiket hétfőn egy temetésen lőttek le a biztonsági erők. Közben arab sajtóértesülések szerint a tüntetők arra készülnek, hogy megzavarják a Forma-1-es világbajnokság bahreini nyitófutamát.

A bahreini uralkodó a televízióban jelentette be, hogy nyomozást rendelt el annak a két férfinak a halála ügyében, akik hétfőn egy tüntető gyászszertartásán haltak meg, amikor a biztonsági erők könnygázt és gumilövedékeket vetettek be a fővárosban, Manamában. Hamad bin Khalifa Al Issa sejk egyúttal részvétét fejezte ki a két férfi hozzátartozóinak és hozzátette: megbízta az ország miniszterelnök-helyettesét, hogy hozzon létre egy különbizottságot, amely a halálesetekhez vezető okokat vizsgálja. Az uralkodó arról is beszélt, hogy folytatni fogja azokat a reformokat, amelyeket 2002-ben indított, amikor Bahrein államformája alkotmányos monarchia lett.

Közben az Arabian Business című lap internetes kiadása arról ír, hogy a tüntetők meg akarják zavarni az idei Forma 1-es világbajnokság nyitófutamát. Nabeel Rajab, a Bahrein-i Emberi Jogi Központ alelnöke elmondta: a március 11-i, bahreini versenyen a nemzetközi média újságírói nagy számban vesznek részt, és a tévés közvetítéseket világszerte 527 millióan nézik majd. A tüntetők ezért olyan lehetőségnek tartják, amivel nagy nyilvánosságot szerezhetnek az ügyüknek. “A kormány ugyanolyan ostobán fog reagálni az eseményekre, mint tegnap és ma. Ez véres lesz, de mindenki látni fogja” – fogalmazott az alelnök.

-Független Hírügynökség-