Nyomozás indul a Pandur-botrány ügyében

Nyomozást kezdett a cseh rendõrség azoknak a harci jámûveknek a vásárlásával kapcsolatban, amelyeket az osztrák Steyr cég szállított a cseh hadseregnek – közölték kedden a cseh hatóságok, amelyek szerint az ügyben felmerült a korrupció gyanúja.

A Steyr az amerikai óriáscég, a General Dynamics tulajdona.

Oldrich Martinu országos rendõrfõkapitány úgy döntött, hogy nyomozócsapatot hoz létre a Pandur II. harci jármûvek vásárlásának ügyében – ez áll a rendõrség keddi közleményében.

A cseh médiában olyan hírek jelentek meg, hogy a Steyr kenõpénzek révén jutott hozzá a megrendeléshez. A Mladá fronta Dnes napilap közzétette egy rejtett kamerás felvétel szövegét, amely szerint az ország egyes politikusai “jutalmat” kaptak a Steyr-tõl azt követõen, hogy az osztrák vállalat 14,4 milliárd koronás megrendelést kapott a prágai kormánytól 2009 márciusában 107 harci jármû gyártására.

A felvételen a Steyr két volt vezetõje arról beszél, hogy jutalmakat kaptak cseh politikusok, akiket meg is neveznek. A beszélgetésben elhangzik például Martin Bartak védelmi miniszter neve. Bartak, valamint a gyanúba keveredett elõdje, Kare Kühnl, és két volt kormányfõ, Stanislav Gross és Jiri Paroubek tagadják a vádakat.

A cseh kormány egyébként 2006 nyarán egy 798 millió eurós megállapodást kötött a Steyr-rel 199 harci jármûre. A megállapodást 2007 decemberében ejtették, mert állítólag gondok voltak a kiszemelt jármûvekkel a próbákon.Sporthírek