Nyomozás folyik az ifjabb Jesse Jackson ellen

Washington, 2012. október 15., hétfő (MTI) – Újabb nyomozás indult az Egyesült Államokban ifjabb Jesse Jackson illinois-i demokrata képviselő ellen, akit azzal gyanúsítanak, hogy kampánypénzekből újíttatta fel a washingtoni otthonát – közölte hétfőn a The Wall Street Journal (WSJ).

Jesse Jackson, az azonos nevű tiszteletes, legendás polgárjogi harcos fia szeptemberben 2,5 millió dollárért hirdette meg a washingtoni ingatlant. A család szerint a pénzre a politikus depressziójának kezelése miatt volt szükség. Az ifjabb Jackson június 10. óta betegszabadságon van. A képviselő szeptember közepén tért vissza a washingtoni otthonába a pszichiátriai klinikáról, és kerüli a közszereplést.

A 47 éves képviselő elleni újabb, ezúttal a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) által indított vizsgálat független azoktól az állításoktól, hogy az ifjabb Jackson üzletet próbált kötni Rod Blagojevich volt illinoisi kormányzóval, aki Barack Obama elnökké választása után áruba kívánta bocsátani a politikus megüresedett szenátusi mandátumát.
Blagojevichet 2008-ban letartóztatták, és idén 14 évi szabadságvesztésre ítélték, a Jackson-ügyben pedig a képviselőház etikai bizottsága indított vizsgálatot. A képviselő ártatlannak vallja magát az ügyben.

A WSJ szerint Jesse Jackson “megpróbált biztosítékot szerezni” az igazságügyi minisztérium vezetőitől azzal kapcsolatban, hogy a november 6-i választásokig nem fognak vádat emelni ellene. A lap úgy tudja, hogy a képviselőnek ezzel kapcsolatban nem sikerült ígéreteket kicsikarnia.

Jackson neve továbbra is ott szerepel a képviselőházi mandátumokért versengő jelöltek között és megfigyelők szerint jó esélye van rá, hogy újraválasszák.

– MTI, Pogár Demeter –