Nyomozás az edelényi árvízi vis maior kérelem miatt

Nyomozás indult a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságánál jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűncselekmény gyanúja miatt az edelényi árvízi vis maior kérelem miatt. A Magyar Hírlap információi szerint a VPOP 12 millió forintnyi üzemanyaggal támogatta a települést, a belügyminisztérium gyanúja szerint azonban Edelény ezt az összeget kiadásként állította be és ki akarta fizettetni a tárca vis maior keretével. Molnár Oszkár polgármester szerint a gyanú teljesen alaptalan, a háttérben egy őt lejárató kampány áll.

Több mint száz vámos és pénzügyőr dolgozott az árvíz sújtotta térségben nyáron. A vámosok nemcsak homokzsákokat pakoltak. Ötvenezer liter lefoglalt benzint és gázolajat is felajánlottak a védekezéshez. A feljelentés emiatt született. Edelény eszerint 12 millió forint értékű üzemanyagot kapott támogatásként. Ezt az összeget a gyanú szerint a város kiadásként jelentette be és a pénzt megpróbálta visszaigényelni a központi vis maior keretből.

Sipos Jenő, a VPOP szóvivője a Független Hírügynökségnek hétfőn azt mondta, a VPOP nyomozószolgálata eljárást folytat feljelentés alapján jogosulatlan gazdasági előny megszerzése bűncselekmény gyanúja miatt egyelőre ismeretlen tettes ellen, az eljárás fokozott ügyészi felügyelet mellett zajlik. Azt, hogy ki tette a feljelentést, a szóvivő nem árulta el.

Molnár Oszkár polgármester közleményt adott ki, amelyben az áll, a hivatal a védekezési költségekről valóságos nyilatkozatokat és okiratokat nyújtott be, nem élt vissza semmilyen támogatással, a vámosoktól kapott üzemanyagot pedig jogszerűen használta fel. Molnár Oszkár elismerte, valóban van elszámolási vitájuk, a belügyminisztérium ugyanis egyes számlákat nem akar kifizetni, de tovább egyeztetnek. Szerinte a feljelentést politikai ellenlábasai tették. A belügyminisztérium hétfőn nem válaszolt a Független Hírügynökség írásban feltett kérdéseire.Sporthírek