Nyomozás a Jud Süss miatt

Nyomozást rendelt el a rendőrség pénteken a náci propagandafilm, a Jud Süss többszöri fővárosi levetítése miatt. Közösség elleni izgatás miatt folyik az eljárás, egyelőre nincs gyanúsított. Egy nappal ezelőtt Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke közölte, hogy feljelentést tesz a történtek miatt.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pénteken indított nyomozást közösség elleni izgatás miatt, mert több feljelentés is érkezett azután, hogy Budapesten az utóbbi időben többször levetítették a Jud Süss című filmet. Az egyenruhások több tanút is meghallgattak, majd házkutatást tartottak egy XII. kerületi könyváruházban és a XIII. kerületi Hollán Ernő utca egyik lakásában – közölte a BRFK. A hírek szerint utóbbi épületnek a pincéjében lehetett megnézni a náci propagandafilmet.

A rendőrök a házkutatások közben több tucat DVD és videó formátumú filmet foglaltak le. Az egyenruhások egyébként azt is vizsgálják, hogy sérültek-e a filmmel kapcsolatban a szerzői joghoz kapcsolódó érdekek.

Szabadai Viktor, az SZDSZ fővárosi elnöke csütörtökön közölte, hogy feljelentést tesz a vetítések miatt. Akkor azt mondta, hogy bár többször is egyértelművé tették, hogy nem kérnek a neonácikból, ismét a XIII. kerületet vették célba, amikor egy társasház pincéjében szerveztek többször is nyilvános vetítést a Jud Süss című náci propagandafilmmel. A vetítéseket egyébként az interneten szervezték, ezer forintos belépődíjért lehetett megnézni.