Nyomozás a Hankook-ügyben

Nyomozást rendelt el a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság különösen nagy értékű hűtlen kezelés bűntettének gyanújával a Hankook-botránnyal összefüggésben. A rendőrség Dorkota Lajos, fideszes országgyűlési képviselő múlt pénteki feljelentése után kezdett nyomozni. Különösen nagy értékű hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt kezdett nyomozást a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság – ezt Ráczné Szabó Ágnes sajtószóvivő mondta el a Független Hírügynökségnek. A Fidesz országgyűlési képviselője múlt pénteken ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a dunaújvárosi Hankook-beruházás miatt. Dorkota Lajos szerint a tulajdonosok a hatályos jogszabályokat megkerülve jutottak hozzá a gumigyár telkéhez, és ezzel 300 millió forinttal rövidítették meg a helyi önkormányzatot.

A Fidesz azért tett feljelentést, mivel úgy vélik, több szabálysértés is történt a gyár 56 hektáros dunaújvárosi telkének eladásakor. 2004 őszén állítólag néhány, a kormányhoz közelálló üzletember kereste meg a helyi szocialista polgármestert, aki ezt követően hónapokig egy személyben intézte a telek értékesítését.

A dél-koreai Hankook a világ egyik legjelentősebb autógumit gyártó cége, amely első európai gyárát telepíti Dunaújvárosba. A csaknem 134 milliárd forintos beruházáshoz 15,8 milliárd forint vissza nem térítendő állami támogatást kaptak. A 110 ezer négyzetméteres gyárban március végén lesz a tesztüzem, a termelés pedig május második felében indulhat.