Nyomják Nyugat-Ukrajnát?

Kárpátalja
Kárpátalja
Ukrajna – Csernyivci megye második emberének véleménye szerint a kormány szándékosan el akarja lehetetleníteni a nyugat-ukrajnai megyéket.

Borisz Bahlej, a Csernyivci Megyei Állami Közigazgatás elnökhelyettese egy sajtótájékoztató keretében tárta a közvélemény elé azokat a bizonyítékokat, amelyek szerinte alátámasztják, hogy a Régiók Pártja által vezetett kormánykoalíció immár nyíltan szabotálja pénzügyileg a nyugati régiókat.

Mint elmondotta, Voliny, Lemberg, Kárpátalja és Ivano-Frankivszk megyék még csak esélyt sem kaptak arra, hogy teljesítsék az idei költségvetést, miután a kormány esetükben 2-2,5-szeresére emelte a befizetési kötelezettségek mértékét. Csernyivci megye kapcsán ez az emelés „csupán” 158 %-os, az ő esetükben még csak-csak vehető ez a cseppet sem könnyű akadály, Kijev tudniillik a vámbevételek növelését követeli Bukovinától, miközben a nemzetközi áruforgalom csökkenő tendenciát mutat.

A felsorolásban szereplő négy másik megyének azonban esélye sem lehet, hogy eleget tegyen ennek a követelménynek.

Bahlej úgy véli, hogy a Janukovics-kormány a pénzügyi nyomás eszközét kívánja felhasználni arra, hogy térdre kényszerítse a nyugat-ukrajnai lakosságot.

– Palkó István –