Nyomára leltek a honvédnek

Akt.:
Üveges Kálmán és Üveges Kálmánné
Üveges Kálmán és Üveges Kálmánné - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Az információkérés nyomán meglepően hamar megérkezett a várva várt válasz.

A miskolci 10-es honvédek 100 évvel ezelőtti útvonalán haladva, az alakulat emléke előtt tisztelegve Merényi Dániel és társa Kugler Gábor a közelmúltban útra kelt Miskolcról Olaszországba Asiago környékére. Megírtuk: régi terv volt eljutni a helyre, ahol a Magyar Királyi 10-es Honvéd gyalogezred katonái befejezték a háborút.

Katonahősök

Sáfrány alezredes úr naplója és az olasz források alapján az ezred 1918. szeptember 17-én került harcállásba a Sasso Rosso-n és a mellette levő San Francesco hegyen. Száz év elteltével a vándorok koszorút helyeztek el a helyi kápolnában. Az Észak beszámolója felkeltette a figyelmét Üveges Kálmánnénak: férje nagybátyja vett részt a harcokban és felvette a kapcsolatot az utazóval, aki a témáról készülő könyvéhez keres hiteles forrásokat.

Üvegesék jó pár éve kutatják a nagybácsi nyomát, kezdetben a Kossuth rádió Katonahősök című műsorát hallgatták, majd az interneten folytattak kutatómunkát. Először a rádió honlapján kerestek, de nem jártak szerencsével, illetve egy tipphez jutottak: a Honvédelmi Minisztérium hivatalos oldala tartalmaz kereső ablakot, amelybe rögzítve az adatokat információhoz reméltek jutni – emlékszik vissza.

Az első nyom

A visszajelzés alapján nem jutottak közelebb céljukhoz, a minisztérium azt közölte: megsemmisültek a dokumentumok. Javasolták: forduljanak a minisztérium bécsi kirendeltségéhez, amit nagy várakozással meg is tettek.

Az ez év tavaszán küldött információkérés nyomán meglepően hamar megérkezett a várva várt válasz. Így szólt az üzenet:

„A bécsi levéltárban elvégzett kutatás alapján tájékoztatom, Üveges Kálmán született Ziliz, 1893., a cs. és kir. 6. hegyi tüzérezred őrvezetője 1918. augusztus 17-én a 918-as tábori kórházban belehalt a gránátrepesz okozta sérülésébe. 1918. augusztus 19-én temették el a kórház temetőjében. Sajnos a fellelt okmányban nem jelölték meg a temetés helyszínét, de valószínűsíthető, hogy a keresett személy az olaszországi Trento járás Besenello településén nyugszik.” Az első nyom alapján az egész család belelkesedett, további „felderítő akción” gondolkodunk – mondja Üveges Kálmánné. Fia – aki szintén részt vett az internetes keresésben – elhatározta hamarosan felkeresi a dokumentumban megjelölt helyszínt.

ÉM-PGY


Hazag Ádám az egykor ötezer előfizetővel rendelkezett 10-es Honvéd című lappal
Miskolc - Most száz éve, hogy véget ért az I. világháború, a modern kori történelem egyik legnagyobb emberveszteséggel járó összecsapása. A háború emlékét a miskolci Herman Ottó Múzeumban értékes, az egykori innen származó katonák fotói is őrzik. Hazag Ádám, az intézmény történésze mesélt lapunknak....

Kugler Gábor és Merényi Dániel a nagy utazás kezdetén, a miskolci tizeshonvéd szobornál
Miskolc - Megrázó pillanatok, a hadiút legtávolabbi pontján, több mint ezer kilométerre Miskolctól. A miskolci 10-es honvédek 100 évvel ezelőtti útvonalán haladva, az alakulat emléke előtt tisztelegve Merényi Dániel és társa Kugler Gábor a közelmúltban útra kelt Miskolcról Olaszországba Asiago kö...