Nyolcvanmilliárdot fialnak az államnak a vagyonkezelő cégei

Ebben az évben várhatóan 86,6 milliárd forint hasznot hajtanak az államnak a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságok – tudatta szerdán közleményben a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács. A nyereséges cégek eredménye 102,4 milliárd, amelyet a veszteségesek 15,8 milliárdos negatív eredménye ront le. Az MNV portfóliájában 40 többségi részesedésű és több mint 80 kisebbségi részesedésű társaság van. Utóbbiak üzletrészeit ez év végéig értékesítenie kell a vagyonkezelőnek.

Az NVT szerdán határozatban fogadta el az állami részesedésű társaságok féléves és várható éves eredményét. Az első hat hónapban az MNV-re jutó nyereségrészesedés 66,5 milliárd forint volt, ami 25 milliárddal több, mint a 2007. első fél évi eredmény. A valamennyi állami tulajdoni hányaddal bíró cégek ebben az évben 86,6 milliárd forintot fialnak az MNV-nek.

A korábban több vagyonkezelőből 2008. január elsején megalakult MNV portfóliójába – honlapja tájékoztatása szerint – 40 olyan cég tartozik, amelyben többségi, esetenként 100 százalék állami tulajdon van (például Magyar Posta, Szerencsejáték Zrt.) Ezen kívül az év első felében több mint 100 társaságban kisebbségi üzletrésze volt az MNV-nek (olykor 1-2 százaléknyi vagy ennél is kevesebb). A kormány döntése értelmében ezeket a kisebbségi tulajdoni hányadokat ez év végéig értékesítenie kell az MNV-nek. Június elején 30 cégbeli részesedést hirdetett meg árverésre az MNV, amelyből 28-at el is vittek a licitáláson.Sporthírek