Nyolcvanmilliárdos beruházás Balatonfűzfőn? – Napi Gazdaság

Balatonfűzfőn épülhet fel az ország első biofinomítója. A 80 milliárd forintos beruházás a Nitrokémia Könyezetvédelmi Tanácsadó és Szolgáltató Zrt. és az észt NordBioChem közös projektje, a szerződést néhány napja írták alá.

A NordBioChem 900 ezer eurós uniós támogatást kapott a közelmúltban különböző biotechnológiai programokhoz, illetve egy kelet-európai finomító felépítéséhez. Mivel azonban náluk nincs megfelelő mennyiségű alapanyag, úgy döntöttek, máshol valósítják meg a beruházást. Magyarországon évi 200 ezer tonnányi van belőle, amivel 10 millió hordó kőolajat lehet kiváltani, és megvan hozzá a kellő szakmai tapasztalat és a hely is.

A várhatóan 450-500 dolgozót foglalkoztató üzem fő termékei élelmiszer- és gyógyszeripari alapanyagok, biológiailag bontható csomagolóanyagok, környezetbarát oldószerek, valamint a talajjavításhoz használt bioiszap lesznek. A melléktermékeket egy biogáztelep hasznosítja majd – írja a lap. Az építkezés várhatóan 2009-ben kezdődik, az üzemet a jövő évtized elején adhatják át.Sporthírek