Nyolcvanéves a Debreceni Nyári Egyetem

Debreceni Egyetem
Debreceni Egyetem
Debrecen – Debrecenben 1927-ben jött létre az első magyar nyári egyetem. Az intézmény célja a magyar nyelv és kultúra oktatása-népszerűsítése. A jól végzett munkát jelzi az idei évben kapott két díj is.  Nyári Egyetem - Osztályok 2007.07.20. Nyári Egyetem - Szalonnasütés, étkezés 2007.07.20 Nyári Egyetem - Kultúra, tánc 2007.07.20. Nyári Egyetem - Debrecen, Magyarország 2007.07.20. Nyári Egyetem - Mindennapok 2007.07.20. Nyári Egyetem - Kirándulások 2007.07.20. Nyári Egyetem - Kirándulások II. 2007.07.20.

Áprilisban Debrecen város Pro Urbe díjat, júniusban a Magyar Örökség és Európa Egyesület Magyar Örökség díjat adományozott a Debreceni Nyári Egyetemnek.

Ebben az évben a hagyományos, névadó nyári kurzus július 22-től augusztus 18-ig zajlott. Rózsa Károly a Nyári Egyetem irodavezetője a jubileumi tanfolyam tapasztalatait összegezte a HAON-nak.

Harminckét országból 248 diák vett részt a nyelvórákon és programokon. Elsősorban Franciaországból, Olaszországból, Finnországból és Ausztriából érkeztek hallgatók a két illetve négy hetes képzésre. A korábbi évekhez képest csökkent létszám a struktúraváltásból fakad. Korábban a második két hétre napi 8 órás intenzív tanfolyamot szerveztek. Ez azonban sokakat megzavart, mert Nyugat Európában már a napi 6 órás nyelvoktatás is intenzívnek számít.

Az ünnepi hangulat végig érződött a rendezvényeken. Az első hét végén a Zsuzsi vonat eredeti gőzössel vitte el Hármashegyaljára a nyári egyetemistákat, ahol néptáncosok, gólyalábasok, bábosok szórakoztatták őket. Kipróbálhatták az ősmagyarok íjait és természetesen, olyan hagyományos magyar ételeket ehettek, mint a babgulyás. A szombati kirándulásokon most is megteltek a buszok. A bükki füves emberrel, a hortobágyi népi mesterségek művelőivel egyaránt találkozhattak a résztvevők. A közelebbi városok közül Egert, Sárospatakot, Nyíregyházát és Hajdúszoboszlót is felkeresték. A Tisza-tónál pedig a madárvilágot figyelhették meg közelebbről.

Az Ifjú Zeneművészek Nyári Akadémiájával szoros együttműködésben több komolyzenei koncertre is sor került. Természetesen a népzene és a könnyűzene sem hiányzott. Többek között fellépet a Debrecen Dixiland Band is. A Nagyerdei II. Kollégium alagsorában újra indult Kuba bárban az esti programok teltházasak voltak. Érezhetően igényelték egymás társaságát a nyári egyetemisták. Az esti programok még jobban összehozták őket, ezzel is családiasabbá téve a Nyári Egyetemet.

A főzőprogramok sikerét szintén meg kell említeni, ahol a pálinkás kezdés mindig jó hangulatot teremtett. Az ódzkodó vegetáriánusok is kipróbálták a szalonnasütést az élmény kedvéért.

A résztvevők nagy többsége a felújított egyetemi kollégiumokban szállt meg és elismeréssel nyilatkoztak a tapasztalható minőségbeli ugrásról. A Kolikávéház wifi szolgáltatása szintén sokaknak nyerte el a tetszését.

Az egyetemi könyvtár olvasójegyet biztosított a résztvevőknek. Így internetezhettek és helyben olvasásra könyveket is kölcsönözhettek a hallgatók. Az évfordulóra a Könyvtár egy kiállítással lepte meg a Debreceni Nyári Egyetemre érkezőket. Képek, plakátok, oklevelek elevenítették fel az elmúlt nyolcvan évet, melynek hangulatát már a budapesti és a soproni kurzusokon is át lehet élni. Ugyanis nemcsak a szervezők, hanem a tanárok nagy része is debreceni illetve a résztvevők is a klasszikus nyári tanfolyamról ismerik egymást.

NNS