Nyolc pályázót hallgatnak meg a kurátorok

A Magyar Rádió elnöki posztjára beadott pályázatok közül nyolc pályázót hallgat meg a kuratórium elnöksége szeptember 12-én – mondta Gellért Kis Gábor, a testület vezetője a Független Hírügynökségnek hétfőn.

Gellért Kis Gábor reméli, hogy a mostani nyolc jelölt között akad majd olyan, aki szeptember 12-én megszerzi a szükséges 2/3-os többséget, amihez legalább 6 szavazatot kell kapnia.

A jelöltek személyéről azért nem adhat felvilágosítást, mert köztük van olyan, aki nem járult, hozzá, hogy nevét nyilvánosságra hozzák.

A civil kurátorok májusi alakuló gyűlésükön úgy döntöttek, hogy ha többségük kéri, a hivatalos meghallgatás előtt legyen alkalmuk megismerni a jelölteket. Erre e-mail szavazás alapján szeptember 5-én kerülhet sor, ha a kurátorok ezt igénylik.

A 14 jelentkező között nincs olyan, akit az előző, sikertelen fordulókban ne hallgattak volna meg.

 A kuratórium elnöke kitért arra is, hogy a Magyar Rádió távozó elnökének nem volt felhatalmazása, hogy bármi módon kinevezze utódját. Ezt alátámasztja alá az igazságügyi tárca közigazgatási államtitkárától kapott álláspont is – tette hozzá.