Nyolc ország, egy nemzet Sátoraljaújhelyen

A diákok egy csoportja
A diákok egy csoportja - © Fotó: Magánarchívum
Sátoraljaújhely – Hat elszakított területről mintegy hetven gyerek vett részt.

Hat elszakított területről mintegy hetven gyerek vett részt a sátoraljaújhelyi önkormányzat által szervezett Nyolc ország egy nemzet elnevezésű táborban.

A már hagyományos egy hetes programsorozatra a trianoni békediktátum által más országokhoz csatolt magyar településekről hívnak minden évben többségében általános iskolás tanulókat. Stumpf Imréné szervező-táborvezető, a polgármesteri hivatal osztályvezetője lapunkat arról tájékoztatta, hogy ezúttal is igyekeztek minél színesebb programcsomagot kínálni a gyerekeknek.

Neves előadók

Az események a nemzeti ­összetartozás napja alkalmából a református templomban megtartott megemlékezéssel kezdődtek, de tartott a fiataloknak rendhagyó történelemórát Szamosvölgyi Péter polgármester, és már sokadik alkalommal találkozott a tábor résztvevőivel Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is. Nem először fordultak meg Újhelyben a Hazajáró című műsor készítői sem, rajtuk kívül régész, történész és múzeumpedagógus szakemberek is tartottak előadásokat a magyar történelem és nyelvtudomány érdekes, olykor helyi érvényű szeleteiről. Mindezeken túl számos szórakoztató programon vettek részt a vendégek, voltak például a Zemplén Kalandparkban.

Újhely küldetése

Szamosvölgyi Péter úgy véli, hogy Sátoraljaújhely az a város, amely a legjobban megérti a békediktátum nyomán külhonba szakadt honfitársaink érzéseit, hiszen 1920-ban Újhely is elvesztette területének egyharmadát. Ezért is tartják küldetésüknek, hogy minden esztendőben megszervezzék azt a tábort, ahol az elszakított területekről érkezett fiatalok találkozhatnak, kapcsolatokat ápolhatnak egymással és az anya­országgal.

Köszönet és biztatás

Soltész Miklós tudósítónknak úgy fogalmazott, azért látogat el minden alkalommal a táborba, mert egyrészt köszönetet szeretne mondani a gyerekeknek, hogy szüleikkel, nagyszüleikkel, pedagógusaikkal együtt őrzik magyarságukat, a magyar nyelvet. Másrészt arra biztatja őket, hogy a világ sokféle csábítása ellenére próbáljanak boldogulni szülőföldjükön, amihez a magyar kormány egyre többféle támogatással igyekszik ­hozzájárulni.

– BSZA –