Nyolc év börtönt kapott a CDU botrányát, és Merkel hatalomra jutását kiváltó fegyverkereskedõ

Nyolc év börtönre ítélte szerdán egy német bíróság egy kanadai-német kettõs állampolgárságú fegyverkereskedõt.

A férfi ügye miatt korábban hatalmas botrány pattant ki a német Kereszténydemokrata Unióban (CDU), és ez vezetett el a jelenlegi német kancellár, Angela Merkel hatalomra kerüléséhez a párton belül.

Az ügyész eredetileg kilenc és fél év börtönt kért a férfire adócsalás és törvénytelen elõnyszerzés miatt. A 75 éves Karlheinz Schreibert  végül bûnösnek találta az augsburgi bíróság hét és fél millió euró 1988 és 1993 közötti eltitkolásában az adóhatóság elöl. A fegyverkereskedõt tavaly augusztus elején vették õrizetbe a müncheni repülõtéren, miután elõzõ nap egy kanadai bíróság jogerõs döntése alapján évtizedes jogi huzavona után kiadták Németországnak.

Schreibert egyebek között vesztegetéssel és adócsalással vádolták meg. A gyanú szerint a nyolcvanas évek közepétõl 15 millió eurónak megfelelõ összeget kapott hadiipari cégektõl. A pénz egy részét megtartotta, és a jövedelmet eltitkolta az adóhivatal elõl, másik részével pedig lefizetett menedzsereket és politikusokat. Az ügyészség szerint a CDU kasszájába így vándorolt egy tetemes összeg. Az 1999-ben kirobbant ügybe belebukott a CDU akkori elnöke, Wolfgang Schäuble, Helmut Kohl korábbi kancellár pedig lemondott a párt tiszteletbeli elnöki tisztségérõl.

A botrány tetõpontján Merkel egy cikket közölt a Frankfurter Allgemeine Zeitung címû német napilapban 1999-ben. Az írásban felszólította Kohlt, hogy tisztázza magát a pénzügyi botrány kapcsán a párt elõtt, hogy le lehessen zárni a sötét múltat. Merkel lényegében kihívást intézett ezzel volt mentora ellen, ami teljes gyõzelmével végzõdött, mivel a következõ évben õt választották a CDU elnökévé.

Az AFP francia hírügynökség szerint a szerdai ítélet elõhozhatja a botrány emlékét, és ez nem tesz jót Merkelnek négy nappal egy kulcsfontosságú regionális választás elõtt. A botrány emléke a jobboldal többségét veszélyeztetheti ugyanis a német Felsõházban.
– Független Hírügynökség –

Címkék: