Nyolc darab pilótanélküli harci repülõt vett Izraeltõl Lengyelország

Nyolc darab pilótanélküli harci repülõ megvásárlásáról írt alá szerzõdést a lengyel védelmi miniszter az Israel Aerospace Industries nevû vállalattal – közölte csütörtökön, honlapján a lengyel védelmi minisztérium. A bejelentés szerint a nyolc gép felét Afganisztánban fogják használni, a másik fele pedig marad Lengyelországban, ahol gyakorlatokon vetik be majd.

A bejelentés szerint az üzlet értéke 89 millió zloty – átszámítva több mint hatmilliárd forint. A gyõztesnek két ellenfele volt a tenderen, mindkettõ ugyancsak izraeli cég. A varsói védelmi minisztérium nem közölte, hogy mi a gép neve, de a gyártó cég alapján arra lehet következtetni, hogy ugyanarról a pilóta nélküli, távirányítású repülõrõl van szó, amelynek hadrendbe állítását vasárnap jelentette be az izraeli hadsereg.

A vasárnap közlése szerint az új, távirányítású repülõgép akár 24 órán át a levegõben maradhat, és képes elérni Iránt is. A közlemény szerint az Ejtan (héberül: Erõs) nevû gép szárnyainak fesztávolsága 26 méter, vagyis annyi, amennyi egy Boeing 737-esé. A repülõ 24 méter hosszú, súlya négy és fél tonna, a legkorszerûbb radarral, kamerákkal és elektronikai berendezésekkel, például térképezõ komputerekkel van felszerelve..

Az izraeli védelmi minisztérium közleménye szerint az Ejtan 13 ezer méteres magasságba képes felszállni, egy tonna rakományt tud magával vinni, és el tudja érni Iránt.Sporthírek